Last van de zomertijd hoeft niet

Foto: gezond.NU.nl

Met het instellen van de zomertijd (op zondag 28 maart om 02.00 uur wordt de klok een uur vooruit gezet, red.) blijft het langer licht buiten, maar daarnaast is het een aanslag op het ritme van je lichaam. Dit kan echt een verschil maken voor je biologische klok.

Onderschat dit interne horloge daarom niet en haal het beste uit de zomertijd met deze tips.

Interne klokken

Ons lichaam werkt op interne klokken. Allerlei biologische processen regelen onder andere onze lichaamstemperatuur, bloeddruk en stofwisseling. Wordt er een uurtje weggesnoept van onze nachtrust, dan merken we dat vrijwel meteen. Met de volgende tips haal je je energie terug:

1. Zoek het daglicht op

Door naar buiten te gaan, maakt je lichaam melatonine aan. Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat je je slaperig voelt. Wil je je biologische klok weer gelijk stellen, dan doe je er goed aan elke dag even naar buiten te gaan. Tien minuten buiten zijn is in principe al voldoende om het ritme te herstellen. Houd dit meerdere dagen aan wil je effect voelen. Slechte slaper? Dan is het soms nodig om twee à drie uur per dag te wandelen. Ochtendmensen hebben baat bij een avondwandeling. Zo krijg je ook meteen je portie vitamine D binnen.

2. Span je in

Wanneer je echt moe bent, heeft je lichaam voldoende inspanning gehad en ben je geestelijk ook uitgedaagd. Om jezelf in evenwicht te brengen, is lichaamsbeweging gedurende de dag belangrijk. Zo stap je moe maar voldaan het bed in.

3. En ontspan ook

Gek genoeg kunnen we na een uitputtende dag niet altijd beter slapen. Ongemerkt bouw je in de loop van de dag spanning op in je lijf. Die spanning nemen we mee naar bed en dat houdt je wakker. Met simpele oefeningen, kun je ontspannen. Loop bijvoorbeeld alle spieren in je lichaam na en span en ontspan elke spier een paar seconden. Begin met je rechtervoet en doe vervolgens hetzelfde met al je andere spieren, zoals je been-, buik- en bilspieren. Als je er een dagelijks ritueel van maakt, merk je het meeste effect.

4. Gordijnen dicht

Bereid je lichaam alvast voor op de nacht door de gordijnen dicht te doen en het licht op tijd te dimmen in de slaapkamer. Maak je slaapkamer donker. Op deze manier begin je je sneller slaperig te voelen. Vermoeide mensen en slechte slapers doen er dus goed aan om goede gordijnen te nemen. Zodra het ochtend is, trek je meteen de gordijnen open. Hoe langer je blijft liggen, des te lastiger het is om uit bed te komen. Je lijf sneller wakker schudden? Maak een ochtendwandeling of doe de zonnegroet.

5. Geen kunstlicht

Om je lijf het signaal te geven dat het tijd is om te gaan slapen, is het verstandig om al het kunstlicht om je heen te dimmen. Stop bijvoorbeeld na het eten met het kijken op je laptop en zet de tv ruim een uur van tevoren uit. Leg ook je mobiele telefoon ver van je bed. Het blauwe licht van beeldschermen heeft namelijk invloed op de slaapkern in het brein, waardoor je bioritme wordt aangetast. Nog een tv in je slaapkamer? Dit zijn zes redenen waarom je tv snel naar de woonkamer mag verhuizen.

6. Creëer een vast ritme

Juist aan het begin van de zomertijd is het belangrijk om op vaste tijden het bed in te gaan en weer op te staan. Het duurt namelijk even voordat je gewend bent aan een nieuw ritme, dus geef het niet op na een paar dagen. Probeer je zeker een week te houden aan de nieuwe tijden.

7. Zorg voor de juiste temperatuur in je slaapkamer

Ook het klimaat van je slaapkamer heeft invloed op je slaappatroon. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de zeventien graden. Onder de dekens is de beste temperatuur 27 tot 29 graden.

8. Accepteer je nieuwe ritme

De zomer- en wintertijd zijn eigenlijk onzin. In 1977 is het (her)ingevoerd om energie te besparen, alleen is het niet bekend of dit echt effect heeft. Of de zomertijd nu onzin is of niet, je zit er toch mee opgescheept. Focus je daarom op de voordelen van dit nieuwe seizoen. De vogels die fluiten, dat het langer licht is en dat de zomervakantie weer iets dichterbij is. Accepteren dat je wekker een uur eerder gaat, is dan een eitje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen