Initiatiefgroep Herenboerderij Arnhem-Noord zoekt hulp

Foto: Herenboerderij Arnhem Noord

Een natuurinclusieve boerderij van en voor Arnhemmers Groenten en fruit van heel dicht bij huis? Wie helpt er mee met het oprichten van een Herenboerderij in Arnhem-Noord of wil graag op de hoogte gehouden worden?

Een Herenboerderij is een duurzaam opererend, kleinschalig coöperatief gemengd bedrijf.

Niet alleen maar afnemers van producten

Het is ongeveer twintig hectare groot en brengt voedsel voort voor haar leden, de Herenboeren. De leden van de Herenboerderij wonen in de directe omgeving van de boerderij. De coöperatie pacht de grond en neemt een boer in loondienst. De boer stelt op basis van de wensen van de leden een teeltplan op. Leden kunnen de boer helpen, maar het hoeft niet. Op de begroting komt ook te staan het inhuren externe hulp.
Het idee achter het Herenboeren concept is dat leden niet alleen maar afnemers van producten zijn, ze zijn ook economisch eigenaar. Ze zijn verbonden met de locatie, begaan met het welzijn van de dieren, de gewassen, de natuur en het landschap. De boerderij stimuleert verbinding. Veel leden raken er op een of andere manier intensief bij betrokken. Ze leveren mooie bijdragen aan het draaien van de coöperatie en de boerderij. Dat doen ze door het zelf ontplooien van waardevolle activiteiten als excursies, tentoonstellingen, workshops of het organiseren van activiteiten voor en met kinderen, zoals een kinderfeestje of natuuractiviteit. De eerste boerderij in Nederland die volgens dit concept is opgezet is in Boxtel. Ter verspreiding van werkwijze en gedachtengoed is Herenboeren Nederland opgezet dat nieuwe initiatieven ondersteunt.Herenboerderij

Een Herenboerderij in Arnhem-Noord?

Is er een mooiere locatie denkbaar voor een Herenboerderij dan ergens aan de rand van onze wijken in Arnhem-Noord? Waar in Nederland heb je dezelfde prachtige landgoederen en parken op loop- en fietsafstand van zoveel potentiële Herenboeren? Er wordt al geboerd op die landgoederen en parken, dus de grond is er! Zo’n boerderij kan leden (en dus mede-boeren) hebben op Alteveer/Cranevelt, maar ook in Schaarsbergen, Hoogkamp of Burgemeesterswijk en bijvoorbeeld de Noord-westelijke wijken van Oosterbeek. De eerste contacten met grondeigenaren zoals het Gelders Landschap en de gemeente zijn al gelegd.

Kartrekkersgroep

Voordat we leden gaan werven zal een serieuze kartrekkersgroep moeten ontstaan. Mensen die enthousiast worden van dit idee en die bereid zijn er wat van hun vrije tijd in te steken. Helemaal mooi is het als het mensen zijn die naast hun enthousiasme ook nog wat expertise kunnen inbrengen op bijvoorbeeld bijvoorbeeld communicatie, juridische zaken, financiën, landbouw en natuur.

Eerste aanzet is er

Zo’n kartrekkersgroep is nu al bijna compleet. Mensen uit de Hoogkamp, de Burgemeesterswijk en uit Alteveer-Cranevelt hebben het initiatief genomen. De groep heeft al in Boxtel een rondleiding gehad en op 6 maart jongstleden waren we dus bijna compleet tijdens een vergadering in Hoeve Klein Mariendaal (zij faciliteren ons met vergaderruimte).
Heb je interesse om de kartrekkersgroep te versterken? Stuur dan een mailtje aan [email protected] or [email protected] en er wordt contact met je opgenomen. Ook wil de groep graag in contact komen met mensen die meer weten over mogelijk beschikbare private grond. Ook kun je gewoon jouw interesse kenbaar maken en dus op de hoogte gehouden worden via [email protected]  Wil je meer weten over het concept van de Herenboeren? Kijk dan op www.herenboeren.nl. Alvast bedankt, namens de kartrekkersgroep Arnhem-Noord, Hannie Riksen (Alteveer Craneveld).

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden