Viriele adelaarsrog vertrekt naar Kopenhagen

Foto: Burgers' Zoo

De gevlekte adelaarsrog met het meeste nageslacht ter wereld in publieksaquaria vertrekt maandag 11 november vanuit Koninklijke Burgers’ Zoo naar het aquarium ‘Den Blå Planet’ in Kopenhagen.

Eén van de zonen vergezelt zijn vader op dit transport naar Denemarken. Het Arnhemse dierenpark is al enkele jaren de succesvolste kweker van deze kraakbeenvissoort ter wereld.

Maar liefst 39 nakomelingen

In het kader van het Europese fokprogramma voor gevlekte adelaarsroggen vertrekt het opmerkelijk viriele mannetje gevlekte adelaarsrog uit Arnhem. Hopelijk zet hij zijn vruchtbare werk in Denemarken voort in de daar aanwezige groep adelaarsroggen. In de Ocean van Burgers’ Zoo wist de rog maar liefst 39 nakomelingen te verwekken bij diverse vrouwtjes. Het gros van deze jongen is succesvol volwassen geworden. Inmiddels zijn ze uitgezworven over publieksaquaria in heel Europa.

De volwassen vrouwtjes in Arnhem kennen een doorsnede van circa 1,80 meter en wegen ruim 90 kilo. Maar de mannen zijn veel kleiner. Hun doorsnede meet circa 1,20 meter en hun gewicht is ongeveer 25 kilo.

Collega-aquaria dankbaar

Het team biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean is ontzettend succesvol met de kweek van adelaarsroggen, diverse soorten pijlstaartroggen, haaien en koralen. Het gevolg is dat tientallen Europese collega-aquaria hier al jarenlang dankbaar de vruchten van mogen plukken.  In het kader van Europese fok programma’s zijn reeds duizenden zelfgekweekte dieren aan collega’s geschonken verspreid over heel Europa en soms zelfs daarbuiten. De afgelopen twaalf jaar vertrokken gemiddeld achthonderd dieren per jaar vanuit de Ocean in Arnhem.

De grootste kweker ter wereld

In totaal zagen sinds de opening van Burgers’ Ocean in het jaar 2000 maar liefst 62 gevlekte adelaarsroggen het levenslicht. Met die prestatie is het Arnhemse dierenpark al enkele jaren de grootste kweker ter wereld. Met het oog op een zo groot mogelijke genetische variatie binnen de aquariumpopulatie heeft Burgers’ Zoo een jonge mannelijke adelaarsrog uit Wroclaw (Polen) ontvangen die op termijn in Arnhem mag uitgroeien tot de nieuwe fokman.

Gevlekte adelaarsrog

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen