Voedselbankcoördinator Joop Toeter (Arnhem, 1947) heeft donderdag tot zijn grote verrassing het Arnhems Meisje gekregen, de speciale hommage voor wie zich jarenlang buitengewoon inzet voor de stad Arnhem.
Burgemeester Ahmed Marcouch reikte het bronzen beeldje uit in de Koepelgevangenis, waar de Voedselbank Arnhem met haar vrijwilligers het vijftienjarig bestaan markeerde, alsnog na anderhalf jaar corona.
Joop Toeter, sinds 2007 lid in de orde van Oranje Nassau, coördineerde voor de Voedselbank Arnhem vijfentwintig uitgiftepunten voor voedsel, bijna tweehonderd vrijwilligers en coördineert tot op de dag van vandaag de voedselbankwinkel. Ook bij het Leger des Heils, De vrijwilligerscentrale Arnhem, Opvang dak- en thuislozen De Duif, en het Overleg Kerk en Overheid (OKO) is hij een goede bekende, als korpssecretaris, bestuurder en commissielid. Toeter is opgeleid tot technicus en heeft doorgeleerd voor arbeidsdeskundige. Bij de KEMA Arnhem was hij vanaf 1966 bankwerker/lasser, tot hij in 1974 het werk ging leiden bij de Sociale Werkvoorziening, waar hij bijna dertig jaar werkzaam was.
Burgemeester Ahmed Marcouch: "Joop Toeter geeft mij energie. Om zijn geweldige motto ‘Doen wat we geloven’. Omdat hij behalve in zijn God ook gelooft in zijn geliefde stad Arnhem - in de Arnhemmers die een zetje nodig hebben, met de volle maag als praktische start. Wij houden in Arnhem van gedreven mensen als de goudeerlijke Joop Toeter, die met zijn inspirerende mensbeeld tijdens corona de restauranthouders prijst als gulle gevers van voedsel, zoals eerder al de bedrijven en andere organisaties als ruimhartige verstrekkers van locaties voor de voedselbank. Geven en doorgeven, dat is de kunst van het goede Arnhemse leven - laten wij allemaal een beetje als Joop Toeter zijn.’
Het Arnhems Meisje wordt hooguit enkele keren per jaar uitgereikt aan mensen die langdurig en getrouw actief en baanbrekend deelnemen aan het maatschappelijk leven in Arnhem. Het bronzen beeldje is een weergave van het standbeeld dat Joop te Riele in 1980 heeft ontworpen en te zien is in De Weerdjes langs de Rijn. Eerder kregen onder meer de wethouder Hans de Vroome, cultuurorganisator Marjan Knüppe, schrijver Koos van Zomeren en drummer Pierre Courbois het Arnhems Meisje.