Arnhem betoont medeleven met vredesvlag, gebedshuizen open voor rouw

Foto: Gemeente Arnhem

De gemeente Arnhem hijst dinsdag 10 oktober de Vredesvlag. Arnhem betuigt op deze wijze medeleven aan alle burgerslachtoffers die deze dagen vielen in Israël en Palestijnse gebieden.

Voor de uitingen van rouw komt woensdag ook een schrijfhoekje met condoleanceboek op het stadhuis.
Burgemeester Ahmed Marcouch: “Wij zijn in gedachten en in onze gebeden bij de slachtoffers en hun nazaten. In onze wijken en scholen is het leed voelbaar, juist ook als stad met een ingrijpende oorlogsgeschiedenis waar veteranen ons de opdracht geven menselijkheid uit te dragen.”

Gebedshuizen

Marcouch steunt de verklaring van het Interreligieus Netwerk Arnhem waarmee de kerken, moskeeën en synagoge in Arnhem hun medeleven overbrengen en in hun gemeenschappen bidden voor vrede en verzoening. De moslims, christenen en joden nodigen allen die momenten nodig hebben van stilte, troost of gebed in hun gebedshuizen.

‘Wraak helpt niet’

Marcouch, die ruim een jaar geleden het initiatief nam tot dit netwerk, als vorm voor onderling contact in Arnhem, vindt het belangrijk dat mensen elkaar opzoeken om hun rouw te delen. Hij ziet dat als een goed voorbeeld voor hun kinderen en kleinkinderen en hoopt dat ook de docenten met hun schoolklassen een omgang vinden met de gevolgen van het geweld en met elkaar doorspreken hoe geweld gestopt kan worden.
Marcouch: “Wraak helpt niet, dodelijk geweld brengt alleen maar veel meer dodelijk geweld. Maar wij zijn juist op de wereld om elkaar te laten leven, niet om elkaar te doden. Dus moeten wij verbinden, niet polariseren.”

Verklaring INA inzake spanningen Hamas/Israel

Het Interreligieus Netwerk Arnhem, een netwerk van kerken, moskeeën en synagogen in Arnhem, heeft met afschuw kennis genomen van de opgelaaide strijd tussen Hamas en Israël, met vele doden, gewonden en verwoestingen tot gevolg:
“We nemen afstand van de wreedheden die samenlevingen kapot maken en de wraakzucht die het geweld oproept. We leven mee met alle slachtoffers, Israeliers én Palestijnen en alle andere betrokkenen. We bidden in onze gemeenschappen van kerken, synagogen en moskeeën, voor vrede en verzoening, niet alleen in het Midden-Oosten, maar ook elders in de wereld. We belijden dat vrede en gerechtigheid tot de essentiële waarden van ons geloof behoren. Daarom werken we als religieuze gemeenschappen in Arnhem samen om te voorkomen dat internationale spanningen de harmonieuze relaties die wij in Arnhem aan het opbouwen zijn, ons van elkaar vervreemden. We nodigen u uit in een van onze kerken, synagogen en moskeeën in Arnhem, wanneer u behoefte heeft aan een moment van stilte, troost, of gebed.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen