FNV en CNV organiseren tweedaagse staking bij AH-bakkerij Borgesius

Foto: Borgesius

De werknemers van Bakkerij Borgesius in Arnhem staken vanaf donderdagmorgen twee dagen en nachten op rij. Zij komen in actie voor een goede loonsverhoging. De honderd bakkers maken brood voor in de supermarkten van Albert Heijn.

Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie: “De bakkers kunnen niks met de krenterige 6,75 procent extra salaris die de werkgevers hun gemiddeld per jaar willen geven. Fijn dat de werkgevers daarbij ook voorstellen om de reiskosten te verbeteren, maar wij nemen geen genoegen met kruimels.”

Ten koste van eigen mensen

Nicole Engmann-van Eijbergen, bestuurder CNV Vakmensen: “Bij de vorige cao kwamen de werkgevers weg met een veel te lage loonsverhoging, nu willen ze weer een cao afsluiten die ten koste gaat van hun eigen mensen. Onbegrijpelijk. Ze gaan ervan uit dat de werknemers niet in opstand komen. Dat doen ze dus wel.”

Ook stakingen op andere plekken

Naast de bakkers bij Borgesius in Arnhem leggen ook hun collega’s van Borgesius in Aalsmeer en van Dutch Bakery in Eindhoven het werk neer.

De vakbonden hadden de, vooral grote industriële, bakkersbedrijven gewaarschuwd voor acties. In een ultimatum dat vandaag afliep, stonden duidelijke eisen: 14,3 procent salaris erbij, per 1 juni, en automatische prijscompensatie, waardoor de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels.

Eerder kunnen stoppen met werken

Ook moet er een zogeheten RVU-regeling (Regeling vervroegde uittreding) komen voor de mensen, die vaak al jong beginnen met zwaar werk in ploegendiensten. FNV en CNV vinden dat zij eerder moeten kunnen stoppen met werken.

Vos: ‘De werkgevers zijn niet op onze eisen ingegaan, dus de medewerkers hebben geen andere keuze dan in actie komen voor een betere cao.’

51.000 werknemers

In de hele bakkersbranche werken zo’n 51.000 mensen, waarvan 7.100 in industriële bakkerijen en 43.900 bij ambachtelijke bakkerijen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen