Per direct strengere regels, beslissing avondklok valt donderdag

Foto: Arnhem Nieuws

Het kabinet en het OMT zijn voor een avondklok. Dit werd vanmiddag duidelijk tijdens de persconferentie van Mark Rutte. Belangrijkste doel is om de Britse variant van het coronavirus in te dammen.

 • De avondklok gaat zaterdag of zondag in en geldt van 20.30 uur tot 04.30 uur, mits de Kamer instemt.
 • Het Kamerdebat over de avondklok is uitgesteld tot donderdag.

Het is haast een duivels dilemma om mensen door een avondklok ’s avonds te verbieden ’s avonds naar buiten te gaan zodat over een paar weken de kinderen weer naar school kunnen. Dit is het plan, maar of het gaat lukken is nog onduidelijk. De komst van de Britse variant van het coronavirus zet alle seinen op rood.

Maatregelen

Dat er extra maatregelen noodzakelijk zijn is vrijwel duidelijk. Het Britse virus is vele malen besmettelijker dan het coronavirus dat al tien maanden ons land in zijn greep houdt en de vrees is dat de IC’s overvol raken en Nederland nog langer in lockdown moet blijven. Daarom zijn naast de avondklok nog een aantal maatregelen. Bezoekers gaan terug van twee bezoekers per dag terug naar één, er komen reisbeperkingen vanuit het Britse koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Het aantal bezoekers bij een begrafenis of crematie wordt gemaximaliseerd op vijftig bezoekers.

Besmettingen afremmen en verspreiding vertragen

Er zijn grote zorgen over de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus ontdekt waar zorgen over bestaan. Het is noodzakelijk om nu besmettingen af te remmen en de verspreiding van nieuwe varianten te vertragen, aldus de Rijksoverheid. Zodat de ziekenhuizen ruimte houden voor coronapatiënten en andere zorg zoveel mogelijk door kan gaan. Als we nu niets extra’s doen, dan kunnen we daar later spijt van krijgen.

Minder bezoek en ontmoetingen

Veel mensen worden besmet met corona bij het samenkomen van familie en vrienden. Het verbod om ’s avonds buiten te zijn, zorgt ervoor dat minder mensen bij elkaar op bezoek gaan en elkaar ontmoeten. Uit onderzoek blijkt dat een avondklok helpt om de verspreiding van het virus af te remmen.

Boete van € 95 bij overtreding

Als mensen toch zonder geldige reden naar buiten gaan, dan is hier beter tegen op te treden. De boete is € 95.

Regels avondklok

De regels zoals het kabinet voorstelt:

 • U blijft tussen 20.30 uur en 4.30 uur binnen.
 • U gaat alleen naar buiten als het noodzakelijk is. Dit is uitsluitend toegestaan met de volgende geldige redenen:
  • bij een calamiteit;
  • als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft
  • als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
  • als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
  • als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
  • als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
  • als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.

Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

 Formulieren:

 • De Rijksoverheid stelt formulieren beschikbaar op deze website. Het is niet de bedoeling dat u uw eigen formulieren maakt.
 • Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Bij een calamiteit, terugkeer uit het buitenland en het uitlaten van een hond heeft u geen formulier nodig. Als u naar Nederland reist, dan moet u wel laten zien dat u uit het buitenland komt (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist.
 • Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een werkgeversverklaring tonen. Deze kunt u aan uw werkgever vragen.

Bron: Rijksoverheid/avondklok

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden