Eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor €95.000,-

Foto: Arnhem Nieuws

In de afslag van Scheveningen werd vandaag het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild. De opbrengst was voor de stichting Mag ik dan bij jou; steun voor gezinnen met een kind met kanker. Arnhem Nieuws was erbij.

Vandaag is het eindelijk zover: de Hollandse Nieuwe is weer in het land. Het was nog wel even spannend, de laatste twee weken. De haring was weliswaar al aardig op weg naar het juiste vetgehalte, maar de hoeveelheden waren nog lang niet wat ze wezen moesten. De inkopers van de Nederlandse haringbedrijven, die naar Noorwegen en Denemarken afgereisd waren voor het seizoen, begonnen zich al wat zenuwachtig te maken. Er moest toch in ieder geval genoeg zijn voor hun klanten om het seizoen de eerste week mee te openen.. De rest zou dan daarna wel in orde komen. En dan zat de Pinkstermaandag er ook nog tussen, wat een dag vertraging in de bezorging opleverde.

Wolken plankton

Gelukkig is het allemaal in orde gekomen. Vlak voor het weekend zagen de haringschippers grote roze wolken plankton in zee. Dat was goed nieuws, want daar komt de haring heel snel op af. En dat gebeurde ook. Zodat net voor de opening van het seizoen de eerste ladingen haring in Nederland arriveerden. En de veiling van het eerste vaatje probleemloos doorgang kon vinden. En dat was me weer een happening! Voor de 35ste keer werd het Eerste vaatje geveild, zoals gebruikelijk in de afslag van Scheveningen en georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Presentatrice was Claudia de Breij. Zij is ambassadeur van de stichting Mag ik dan bij jou, het goede doel van de veiling. De stichting, opgericht door Claudia’s vader die ook aanwezig was, helpt gezinnen met een kind met kanker.

Claudia a capella

eerste vaatjeEr wordt geboden via het Amerikaanse veilingsysteem. Daarbij betalen de bieders alleen wat ze zelf bieden. De bieder die het laatste bod doet, is de gelukkige winnaar. Het bieden ging vlot, onder de aansporingen van veilingmeester en van Claudia de Breij zelf, die door de zaal liep om de verschillende bieders te vragen wie ze waren en waarom ze boden. Toen het bedrag van 60.000 euro naderde bood Claudia als stimulans aan haar lied Mag ik dan bij jou a capella te zingen. En dat deed ze! Het klonk prachtig, ook zonder begeleiding. Het refrein bewaarde ze tot we bij 70.000 euro waren. En ook dat bedrag werd ruimschoots gehaald. Rond de 80.000 euro begon de spanning te stijgen. De strijd ging tussen een aantal verschillende bieders waaronder de Makro, het Katwijkse rederij Parlevliet & Van der Plas en verschillende Belgische bedrijven die telefonisch meeboden. De Makro en de Katwijkers wilden het vaatje graag in Nederland houden. En dat is gelukt: de Makro mocht zich als laatste bieder de gelukkig winnaar noemen.

Mag ik dan bij jou

Tijdens de veiling liet Claudia de Breij een korte film zien over het werk van Mag ik dan bij jou. Ook gaf ze wat voorbeelden van hulp: een bijstandsmoeder die geen geld heeft voor kleren voor haar zieke kind, een ondernemersechtpaar dat in de financiële problemen komt omdat de in het bedrijf meewerkende moeder langdurig bij haar kind in het ziekenhuis moet blijven. Ouders die geen auto hebben en taxikosten voor vervoer naar het ziekenhuis vergoed krijgen.

Claudia de Breij: “De verzekering vergoed lang niet alles en zorgen over geld heb je niet nodig als je al de zorg voor een ziek kind hebt. Wij zorgen dat mensen samen kunnen zijn. En de ondernemers hier hebben ons daar vandaag bij geholpen.”

Haring in Arnhem

Vanaf morgen, 12 juni, is de Hollandse Nieuwe bij elke Arnhemse viswinkel en viskraam te koop.

U kunt bijvoorbeeld terecht bij:

Arnhem centrum:

De Zilte Zeemeermin

Fieret

Gamba

Kronenburg:

Vishandel de Vakman

Presikhaaf:

Visgilde De Visscher

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden