Vondst van de maand

18 okt , 9:34 Kunst en Cultuur
vondstvdmndokt24
Gemeente Arnhem
In het archeologisch depot van de gemeente ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. Graag laten ze mensen zien wat ze allemaal in huis hebben.
Daarom tonen ze maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Na deze publicatie kun je de vondst van de maand deze maand bekijken in het Erfgoedcentrum Rozet.
 Berenpot uit 1575-160
In 2017 is een grootschalige opgraving uitgevoerd in de route van de nieuwe Jansbeek door de oude binnenstad. De oorspronkelijke loop van de oude beek werd in de Beekstraat gevolgd. Nieuw was het tracé ten noorden van de Eusebiuskerk door de Broerenstraat. Ter hoogte van de doodlopende Muntsteeg werd in een beerput een bijzondere drinkkan of beker in de vorm van een zittende beer gevonden. De berenkop ontbreekt helaas. Deze vormde de deksel en viel over de ‘hals’ van de kan. De afbeelding van een compleet exemplaar uit Keulen geeft aan hoe hij er waarschijnlijk ooit heeft uitgezien. Uit historisch onderzoek blijkt dat dit perceel aan het eind van de 16e eeuw behoorde aan J. Ridders. Hij lijkt dus de eigenaar van deze pot geweest te zijn. Deze en andere vondsten uit de beerput wijzen op een rijk huishouden.
Schertsdrinkgerei
De berenpot is gemaakt in het Duitse Frechen. Hiervan zijn maar een paar voorbeelden bekend. Het gehele oppervlak is versierd met boogvormige indrukken, die de vacht van de beer voorstellen. Aan de achterkant is een klein staartje te zien. In de klauwen van zijn voorpoten heeft hij een wapenschild vast. Dit hangt in het midden met een koord om zijn nek. Het laat (in spiegelbeeld) het wapen zien van Johan van Saksen, ook wel de Strijdbare/Standvastige (1468-1532) genoemd. Hij was de beschermheer van Maarten Luther. De pot komt uit de periode waarin de strijd tussen roomskatholieken en protestanten erg heftig was. In Arnhem was na 1579 de gereformeerde/ calvinistische godsdienst het enige toegestane geloof. De lutherse geloofsgemeenschap mocht toen niet openlijk hun geloof uitoefenen. De vraag blijft dan ook of de beer op een humoristische manier wijst op domheid of lompheid van Johan van Saksen, of juist op kracht en standvastigheid in zijn strijd tegen het katholicisme.
Meer informatie
Wil je meer weten over het archeologiedepot, het werk van de medewerkers of over een voorwerp dat je hebt gevonden? Neem dan contact op met archeoloog en depotbeheerder van de gemeente Arnhem, Leo Smole, via telefoonnummer 026-3773650 of via e-mailadres [email protected].
Ook vind je meer informatie op de pagina archeologiedepot Arnhem.
Praktische informatie
Je vindt het Archeologisch Depot in het gebouw van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg 87 in Arnhem.