Arnhem Architectuur Film Festival in Focus 12 - 15 juni

jun 11 , 14:16 Kunst en Cutluur
architectuurutopia
Van woensdag 12 tot en met zaterdag 15 juni vindt in Focus Filmtheater het Arnhem Architectuur Filmfestival plaats rondom de Dag van de Architectuur (15 juni).
Thema van dit jaar is Buiten-Ruimte, over het gebruik, de toegankelijkheid en het verblijf in de Arnhemse openbare ruimte. Er zijn, behalve films, sprekers en een lezing over architectuur in film.

Kort samengevat

Dit thema, Buiten-Ruimte, is ook doorgetrokken naar het AAFF dat op woensdag 12 juni start met een sprankelende lezing van filmjournalist/wetenschapper Kevin Toma over de architectuur van film. Een spannende, amusante en verhelderende ontdekkingstocht langs grootstedelijke rafelranden en voorbij de rand van het decor, naar spookhotels en precies ontworpen fantasiewerelden. Op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juni zijn er filmvoorstellingen die thematisch begeleid worden door gastsprekers. Te gast zijn onder anderen filmmaker Hans Christian Post, de Nederlandse architect Nanne de Ru, architect en stedenbouwkundige Violette Schönberger en Annemieke Molster, de oprichter van Molster Stedenbouw.

Filmprogramma (in het kort)

  • wo 12 juni 19.00 uur: De architectuur van film – een lezing van Kevin Toma
  • do 13 juni 19.00 uur: The World Before Your Feet + inleiding door Annemieke Molster, oprichter Molster Stedenbouw
  • vr 14 juni 19.00 uur: Best in the World + inleiding en nagesprek met Edwin Verdurmen (voormalig directeur en medeoprichter CASA), filmmaker Hans Christian Post en de Nederlandse architect Nanne de Ru
  • za 15 juni 19.00 uur: Le Corbusier - The Power of Utopia + inleiding door Violette Schönberger, architect en stedenbouwkundige

wo 12 juni, 19.00 uur: 'De architectuur van film - Een lezing van Kevin Toma'

Film en architectuur hebben een bijzondere band met elkaar. In beide disciplines gaat het om het scheppen van ruimtes en plaatsen, of zelfs van complete werelden. Misschien herken je het gevoel dat je in sommige films zou willen wonen. Misschien heb je ooit een bijzondere filmlocatie bezocht, om te ontdekken dat de plek er in werkelijkheid totaal anders uitziet. In hoeverre is film zélf een vorm van architectuur, en wie is dan de architect? Hoe kunnen locaties hun eigen bijdrage leveren aan het verhaal dat de film te vertellen heeft? Filmjournalist Kevin Toma (de Volkskrant) neemt je mee op een spannende, amusante en verhelderende ontdekkingstocht door de architectuur van film, langs grootstedelijke rafelranden en voorbij de rand van het decor, naar spookhotels en precies ontworpen fantasiewerelden.
Kevin Toma is als filmcomponist, -wetenschapper en -journalist kind aan huis bij Focus Filmtheater waar hij inmiddels al vele zeer interessante reeksen heeft verzorgd.

do 13 juni, 19.00 uur: The World Before Your Feet'

Jeremy Workman | VS 2018 | 95 min | Engels gesproken + inleiding door Annemieke Molster, oprichter Molster Stedenbouw.
Er zijn ruim 13.000 kilometer aan wegen en paden in New York City en de afgelopen zes jaar heeft Matt Green ze allemaal bewandeld: elke straat, park, begraafplaats, strand en brug. Onderweg vergaarde hij verrassend gedetailleerde kennis van de geschiedenis en de mensen van New York.
Matt, iets van een moderne Thoreau, gaf zijn vroegere baan als ingenieur, zijn appartement en de meeste van zijn bezittingen op, en zette zijn inspanningen voort door middel van couch-surfen, kattenoppassen en een budget van $15 per dag. Hij weet niet precies waarom hij het doet, maar weet alleen dat hij geen andere manier heeft om zijn dagen liever door te brengen. The World Before Your Feet, uitvoerend geproduceerd door Jesse Eisenberg, is een eerbetoon aan een eindeloos fascinerende stad en de vrijheid die je kunt vinden, waar je ook woont, door simpelweg een wandeling te maken.

vr 14 juni, 19.00 uur: 'Best in the World'

Hans Christian Post | DK 2022 | 57 min | Deens en Engels gesproken | Engels ondertiteld + inleiding en nagesprek met Edwin Verdurmen (voormalig directeur en medeoprichter CASA), filmmaker Hans Christian Post en de Nederlandse architect Nanne de Ru.
Kopenhagen, ooit het lichtend voorbeeld van een humane en open stad die voor iedereen betaalbaar was, is veranderd in een zeepbel die alleen toegankelijk is voor de rijken. Is Kopenhagen een voorloper van een ontwikkeling die andere steden nog in petto hebben of op vergelijkbare wijze al zijn begonnen? Deze confronterende documentaire onderzoekt de keerzijde van de transformatie die Kopenhagen de afgelopen decennia heeft ondergaan: van een door schulden geteisterde industriële stad naar een neoliberaal stedelijk landschap gevoed door goedkope leningen. In gesprek met architecten, activisten en schrijvers maakt schrijver en filmmaker Hans Christian Post de balans op van de ontwikkeling van Kopenhagen en laat zien dat de leefbaarheid van de stad op het spel staat. Een waarschuwend verhaal voor steden over de hele wereld.

za 15 juni, 19.00 uur

'Le Corbusier: The Power of Utopia': Karin Bucher en Thomas Karrer | CH 2023 | 84 min | Engels en Duits gesproken | Engels ondertiteld + inleiding door Violette Schönberger, architect en stedenbouwkundige.
Met de bouw van de stad Chandigarh in India voltooide de visionaire Zwitsers/Franse architect Le Corbusier ruim zeventig jaar geleden zijn levenswerk. Chandigarh is een controversiële synthese van kunst, een gedurfde utopie van de moderniteit. Deze film volgt vier cultuurwerkers die in de stad wonen en reflecteert in een sfeervol compact verhaal op de erfenis van Le Corbusier, diens utopische stedelijke ideeën en de culturele verschillen tussen Oost en West.

Praktische informatie

  • Focus Filmtheater | Audrey Hepburnplein 1 | 6811 EH Arnhem | 088 1900666 (ma-vr 9.00-16.00 uur, za en zo 14.00-17.00) | [email protected] .
  • Toegangsprijzen zijn €12,- per film (F-pas €10,-, Student €8,-). De Cinevillepas is geldig (geen toeslag).
  • Voor meer informatie over Focus Filmtheater of het programma, kijk hier .