"Jongeren hebben de wens om gehoord en gezien te worden," volgens Ruimtekoers. Zij zorgen voor langdurige betrokkenheid van inwoners, beleidsmakers en kunstenaars bij vraagstukken en thema's in de leefomgeving.
Ruimtekoers zorgt door middel van creatieve participatie en social design voor langdurige betrokkenheid van inwoners, beleidsmakers en kunstenaars bij maatschappelijke vraagstukken. Oók van jongeren. Hoe ze dat doen?
Jongeren hebben de wens om gehoord en gezien te worden. Ze willen serieus genomen worden, zeggenschap hebben over hun eigen toekomst en dat uiten. Dat kan niet altijd via de traditionele paden, zoals het onderwijs of de culturele instellingen. De verschillende mallen die er zijn, passen niet iedereen. In de projecten van Ruimtekoers kunnen jongeren hun ideeën en wensen kenbaar maken en zelf vormgeven hoe ze daar vervolgens uiting aan geven. Niet altijd hoor, soms zijn er duidelijke kaders, zoals bij het project 'Wij zijn de stad', waar de leerlingen van mavo-3 van het Olympus College in Malburgen een documentaire maken over hun wijk. Maar ook zij krijgen, binnen die grenzen, alle vrijheid. Zo reikt Ruimtekoers jongeren tools aan, zodat zij zelfvertrouwen krijgen en eigenaarschap (op het project) ontwikkelen. In welke vorm ze dat doen, verschilt per project. Zij kijken wat bij de doelgroep past en, geven vooral de ruimte aan wat de jongeren zelf willen. De één wordt geraakt door film, de ander door muziek.
Maak ook kennis met Renée, projectleider bij Ruimtekoers en bezig met al onze jongerenprojecten: "In onze maatschappij draait het vaak om presteren. Alles heeft altijd een doel en een reden. In de projecten van Ruimtekoers is dat anders. Daar gaat het om het proces, om het geven van ruimte en doen waar je blij van wordt. Het maakt eigenlijk niet eens uit of iets goed of slecht is. Het gaat erom dat jongeren zich gezien voelen, dat is belangrijk."
Lees meer over hoe Ruimtekoers jongeren bij betrekt hier .