Van 19 tot en met 21 april is het Weekend van het Verdedigingserfgoed. In dit lange Paasweekend zijn ook de forten, vestingen en bunkers in het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies te bezoeken.
Van Fort Pannerden in het oosten van Gelderland tot Fort Altena in Noord-Brabant is er van alles te doen: spannende rondleidingen themawandelingen, museumbezoek én Paasactiviteiten.
Forten, vestingen en bunkers
De Hollandse Waterlinies zijn het grootste monument van Nederland en sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed. Eind 19e eeuw werd deze verdedigingslinie aangelegd om het westen van Nederland te beschermen tegen vijanden uit het oosten. Met water én verdedigingswerken. Alleen al in Gelderland en Noord-Brabant - het zuiden van de Hollandse Waterlinies - zijn 9 forten, 2 batterijen, 2 vestingen, 1 kasteel, meer dan 200 bunkers en groepsschuilplaatsen en meer dan 30 waterwerken onderdeel van de Hollandse Waterlinies.
Erfgoed van dichtbij bekijken
In het Weekend van het Verdedigingserfgoed zijn deze locaties open, zodat je dit unieke erfgoed van dichtbij kunt bekijken.
Geniet tijdens een wandeling van de charme van een Nederlandse vestingstad, ga mee met een rondleiding op een fort of bezoek een museum. Spannende geschiedenis in combinatie met verhalen over het belang van Nederlandse vrijheid.
Een greep uit de activiteiten
Pact van Loevestein
Het Pact van Loevestein is een regionale samenwerking tussen Provincie Gelderland, Provincie Noord-Brabant, het Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Waterschap Rivierenland en de gemeenten Culemborg, Tiel, Zaltbommel, Gorinchem, Altena, West-Betuwe, Lingewaard en Vijfheerenlanden.
Samen werken zij aan de bescherming, beleving en duurzame instandhouding van het zuidelijk deel van de Hollandse Waterlinies.