Muziektheater De Plaats komt met podcast en korte film voor 4 en 5 mei

29 apr 2020, 9:00 Kunst&Cultuur
de plaats website poster2 2
Muziektheater de Plaats

In het kader van de herdenkingen in mei maakt Het Collectief Vier in samenwerking met Muziektheater De Plaats de podcast Wat jij niet ziet. Elk jaar vraagt Muziektheater De Plaats een jonge regisseur een jeugdvoorstelling te maken rondom het thema oorlog en bevrijding.

Dit is een podcast voor dappere kinderen.

Thema oorlog en bevrijding

Elk jaar vraagt Muziektheater De Plaats een jonge regisseur een jeugdvoorstelling te maken rondom het thema oorlog en bevrijding. Dit jaar zou Het Collectief Vier, bestaande uit vier studenten van ArtEZ, de voorstelling Wat jij niet ziet ontwikkelen en spelen. Deze wordt verplaatst naar het najaar. Maar als vooronderzoek maken zij nu de podcast Wat jij niet ziet- een podcast voor dappere kinderen. De podcast bestaat uit vijf afleveringen die online geplaatst worden van 1 tot en met 5 mei.

Angst en dapper zijn

Op een ochtend wordt Minne wakker. Alles is net iets anders dan normaal. Ouders smoezen in de keuken, de televisie mag niet meer aan en het pleintje voor het huis ligt er verlaten bij. De ouders van Yous, Minne’s buurjongen en beste vriend, hebben zelfs rode vlekken in hun nek. Samen gaan ze op onderzoek uit. Wat is er aan de hand?

Wat jij niet ziet is een podcast over angst en dapper zijn van. De podcast is geschikt voor iedereen vanaf acht jaar.

De eerste aflevering van de podcast is te beluisteren op 1 mei om 14.00 uur op www.theaterdeplaats.nl .

Korte film Angstbaas

Muziektheater De Plaats maakte dit als project van Theater Na de Dam

. Samen met vijftien jongeren maakte De Plaats de korte film Angstbaas over (on)vrijheid in crisistijd.

Vanuit hun huis overdenken vijftien jongeren uit Arnhem hun leven te midden van de huidige coronacrisis. Ze zoeken naar parallellen met de verhalen van ouderen die tijdens de oorlog in een schuilkelder ondergedoken zaten op Landgoed De Lage Oorsprong in Oosterbeek. De herinneringen van toen en de reflecties van nu vloeien samen in een korte docu-film over (on)vrijheid in crisistijd.

Deze film is aangereden voor de leeftijden veertien jaar en ouder. Te zien vanaf 4 mei hier .

Theater Na de Dam

Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten, ook dit jaar ondanks alles, meer dan vijf honderd jongeren in veertig projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog, maken zij in heel veel verschillende vormen iets waardevols. Daarmee staan ze niet alleen bij het verleden stil, maar ook bij de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.

Bekijk het hele (online) programma van Theater Na de Dam 2020 .