‘Lang leef ’t schoon Mariëndaal’ vertelt het verhaal van Landgoed Mariëndaal in woord en beeld. Het landgoed is gelegen op de grens van
Arnhem en
Oosterbeek.
Mariëndaal staat zowel in de regio als daarbuiten bekend als recreatiegebied, vanwege de schitterende natuur, de Groene Bedstee (een berceau van in elkaar verstrengelde beukenbomen die een tunnel vormen), en Huis Mariëndaal waar het Bedrijfslaboratorium voor grond- en gewasonderzoek (BLGG) bijna 70 jaar gevestigd was.
Enigzins verborgen
De historie van Mariëndaal is een enigszins verborgen, opmerkelijk stuk cultuurgeschiedenis. Van de vorming van het gebied in verschillende ijstijden tot de ontwikkeling van het gebruik in de prehistorie naar de vroege middeleeuwen. Van de bouw van klooster Mariëndaal en de afbraak ervan, naar de aankoop door de familie Brantsen.
Van de luisterrijke eigendomsperiode van de familie Van Eck tot de overname door het Gelderschap Landschap, het gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Reichsarbeitsdienst, waarvan het boek opmerkelijk nieuw beeldmateriaal bevat en de verwoestingen aan het einde van de Duitse bezetting.
Met vervolgens de wederopbouw en de periode waarin BLGG hier gevestigd was. Landgoed Mariëndaal is een bijzondere diamant op de kroon van de landgoederenzone Gelders Arcadië, dat met het onderhavige werk ook in boekvorm een gezicht heeft gekregen.
Over de auteur
Historicus en jurist Evertjan van Roekel (Wageningen, 9 juni 1984) studeerde Nederlands Recht (met genoegen) aan de Universiteit Utrecht en Geschiedenis (cum laude) aan de Universiteit van Amsterdam. Als historicus is Van Roekel gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog als onderzoeksgebied. In 2010 werd zijn scriptie over Nederlandse vrijwilligers in de Waffen-SS genomineerd op de shortlist (laatste drie kandidaten) voor de Erik Hazelhoff Roelfzema Aanmoedigingsprijs.
Hij was columnist voor het tijdschrift Wereld in Oorlog, zijn eerste
boek Jongens van Nederland verscheen in 2011 bij Uitgeverij Unieboek Het Spectrum en hij schreef diverse artikelen voor verschillende historische tijdschriften waaronder Historisch Nieuwsblad en Biografie Bulletin. Ook schreef hij het hoofdstuk over Nederland in het in 2017 door Cambridge University Press gepubliceerde verzamelwerk Joining Hitler’s Crusade: European Nations and the Invasion of the Soviet Union, 1941. Eveneens bij Spectrum verscheen in april 2019 zijn tweede boek Veldgrauw, een omvangrijk werk over de geschiedenis van Nederlandse vrijwilligers in Duitse krijgsdienst.
Over de uitgeverij
Uitgeverij Van Yperenburg is een nieuwe uitgeverij die zich gaat richten op cultuurhistorische uitgaven met aan het hoofd Bartel van Yperenburg. Van Yperenburg is tevens eigenaar van vormgevingsbureau designGenerator. De uitgeverij houdt kantoor aan de Zijpendaalseweg 51a te Arnhem. ‘Lang leef ’t schoon Mariëndaal’ is de eerste uitgave van Uitgeverij Van Yperenburg.
Voor meer informatie en beschikbaarheid van het boek zie
uitgeverijvanyperenburg.nl .