Kröller-Müller Museum lanceert biografie over Sam van Deventer

apr 17 , 9:00 Kunst&Cultuur
kmvlnr sam van deventer helene kroller muller anton kroller 1
Op 19 april lanceert het Kröller-Müller Museum de biografie van Sam van Deventer, 'De Vertrouweling', geschreven door Ariëtte Dekker. Sam van Deventer was de jarenlange assistent van het echtpaar Kröller-Müller.
Hij gaf leiding aan het Kröller-Müller Museum en Het Nationale Park De Hoge Veluwe gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na de biografieën van Helene Kröller-Müller (2010) en Anton Kröller (2015) vormt dit boek de sluitsteen op de ontstaansgeschiedenis van museum en park.
Op de foto: vlnr Sam van Deventer, Helene Kröller-Müller, Anton Kröller

Van Deventer

Sam van Deventer (1888-1972) was de zielsverwant van Helene Kröller-Müller (1869-1939), oprichtster van het Kröller-Müller Museum. De twintig jaar oudere kunstverzamelaarster schreef hem meer dan drieduizend brieven. Ze bracht hem liefde voor kunst, esthetiek en Duitse cultuur bij, maar eiste als tegenprestatie onvoorwaardelijke toewijding. Hij nam de plaats in van haar eigen vier kinderen.
Ook haar echtgenoot, zakenman Anton Kröller, vertrouwde in toenemende mate op Van Deventer bij zijn financiële schimmenspel, waarbij onwetende beleggers de bouw van landgoed De Hoge Veluwe bekostigden en het familieconcern ten onder ging. Van Deventer deed er alles aan om het culturele erfgoed te behouden en was bereid hiervoor ver te gaan. Na afloop van de oorlog betaalde Van Deventer een hoge prijs voor zijn ‘culturele collaboratie’, maar zijn trouw aan het echtpaar bleef.

Over de schrijfster

Ariëtte Dekker (1964) schreef eerder biografieën van scheepsbouwer Cornelis Verolme (2005) en zakenman Anton Kröller (2015). In 2018 publiceerde zij 'Omstreden verleden'. Museum Boijmans Van Beuningen en de Tweede Wereldoorlog.
staat veel achtergrondinformatie over de geschiedenis van het museum.