Na de succesvolle tweede editie van State of Fashion 2022 | Ways of Caring met 40.000 bezoekers, presenteert State of Fashion met trots de Biënnale: Ties that Bind gecureerd door Louise Bennetts en Rachel Dedman.
De opening voor genodigden vindt plaats op 16 mei en wordt officieel geopend door staatssecretaris Cultuur en Media Fleur Gräper-Van Koolwijk en de burgemeester van
Arnhem, Ahmed Marcouch. Ties that Bind brengt creatieve praktijken
uit de mode, textiel en hedendaagse kunst van het mondiale Zuiden samen en onderzoekt de complexiteit van traditie, de politieke kracht van kleding en alternatieve benaderingen voor het uitbuitende modesysteem. De hoofdlocatie van de Biënnale is het
Rembrandt Theater in Arnhem, met daarnaast installaties in Museum Arnhem en Rozet
.State of Fashion Biënnale | Ties that Bind
Atelier Teddy. Foto: Ruben Jurriën
Deze editie is grensverleggend door het gedecentraliseerde karakter. Naast creatieve makers uit Nederland, zoals Ülkuhan Akgül en Batuhan Demir, Roumans, Bas Kosters, Karim Adduchi en Ruben Jurriën, krijgen ook makers uit het Mondiale Zuiden zoals Buzigahill en Mounira Al Solh in Arnhem de welverdiende aandacht door om met hun werken te reageren op de vier thema’s uit de tentoonstelling: Dismantling Tradition, The Fabric of Shelter, Political Bodies en Designing Integrity. De Biënnale omvat een interactief programma met een tentoonstelling, events, workshops, performances, talks en films.
Publieksopening 17 mei
Op 17 mei trapt State of Fashion de Biënnale af voor publiek met een
VPRO Tegenlicht Meet-up: ‘Uit de Kleren’. De curatoren Rachel Dedman, Louise Bennetts, Sunny Dolat, Kallol Datta en Europarlementariër Lara Wolters gaan met elkaar en het publiek, in gesprek over het modesysteem aan de hand van fragmenten uit de VPRO Tegenlicht documentaire ‘Uit de Kleren’.
Ook presenteert modeontwerper Ruben Jurriën samen met een groep leerlingen van het Thomas a Kempis College in Arnhem de mini-collectie ‘slaapknuffel’. Deze feestelijke parade start om 14.30 in het Rembrandt Theater, richting Rozet en markeert tevens het einde van zijn residentie, ‘Atelier Teddy’, onderdeel van het publieksprogramma wat Bureau Ruimtekoers organiseerde voor de Biënnale.
Zeefdrukinstallatie Farah Fayyad en Plaatsmaken
Naast het bekijken van de tentoonstelling kunnen bezoekers hun kleding gratis laten bedrukken in Rozet, bij de installatie van Farah Fayyad in Rozet, een Libanese grafisch ontwerper en printmaker. Tijdens de politieke protesten van 2019 in Beiroet, Libanon, installeerde Fayyad samen met ontwerper Siwar Kraytem een zeefdrukpers midden in het tumult van de demonstraties. Kunst en slogans van lokale kunstenaars, geïnspireerd op protesten, werden daar op de kleding van demonstranten gedrukt. Ties that Bind herhaalt dit sociale experiment in eigentijdse context met ontwerpen van acht kunstenaars uit Arnhem.
Laten bedrukken
Op 17 mei, 25 mei, 15 juni, 22 juni en 29 juni kunnen bezoekers kledingstuk(ken) of een draagtas naar Rozet brengen om deze gratis te laten bedrukken met één van de acht unieke State of Fashion 2024 designs. Plaatsmaken houdt ook printsessies op hun locatie op 22 mei, 29 mei, 8 juni en 12 juni.