Wanneer verschenen de eerste fotografen in Arnhem? Hoe werkten zij en met wat voor apparatuur? Welke onderwerpen kozen zij en wat was hun sociale status?
Op deze en vele andere vragen geeft historicus, auteur en fotograaf Ronald Wilfred Jansen (1964) een antwoord in zijn boek. Het geeft een overzicht van de ontwikkeling van de fotografie in Arnhem van 1840 tot en met 1910.
Het boek van Jansen, Fotografie in Arnhem 1840-1910, heeft vele foto's. Veel komen uit het Gelders Archief, maar ook uit enkele privéarchieven en bijvoorbeeld het Rijksmuseum Amsterdam. Het boek is vooral interessant voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Arnhem en de fotografie. Dat kunnen personen, maar ook organisaties zijn. Wellicht dat sommigen het als een collectors item beschouwen. Het boekwerk heeft meerwaarde zowel voor de geschiedenis van Arnhem áls de fotografiegeschiedenis. Jansen: “Net als bij mijn vorige fotoboeken over Oud Arnhem verbaasde het me dat niet eerder zo’n boek over Arnhem is gepubliceerd.”
Arnhem was namelijk als fotografiestad erg populair. Hier betaalde de rijke burgerij graag voor een mooi portret. De stad bezat verder alle burgerlijke voorzieningen en was mede gezien haar fraaie omgeving populair bij velen waaronder vakantiegasten.
Opvallend is dat veel (reizende en gevestigde) fotografen hier actief waren, bestaande artikelen en een overzichtswerk over fotografen in Nederland schieten tekort.
Het heeft de schrijver veel tijd gekost een overzicht te maken van al de fotografen die in Arnhem hebben gewerkt in de periode 1840-1910. Ook de diverse fotografische procedés komen aan de orde. Er is zelfs een daguerreotypie foto van Arnhem uit 1839 bewaard gebleven.
Natuurlijk blijven er ook nog veel vragen open staan. Zo is er weinig bekend over het privéleven en de persoonlijkheid van fotografen.
Schrijver en samensteller van Fotografie in Arnhem 1840-1910, Ronald Wilfred Jansen, is bekend van zijn boek Oud Arnhem. Hij bracht zijn nieuwe boek over de geschiedenis van Arnhem en de fotografie uit op 1 oktober. Het heeft ruim achthonderd pagina’s met talloze foto’s en afbeeldingen uit in eigen beheer. Pumbo verzorgt de druk en distributie.
Om de kwaliteit van de druk te garanderen, en doordat Jansen dik papier wilde gebruiken, was het niet mogelijk het boek in één deel te publiceren. Fotografie in Arnhem 1840-1910 heeft dus twee delen. Er is zowel een full colour variant als een zwart-wit versie . De zwart-wit versie is een stuk goedkoper.