De eerste bijeenkomst in het vijftiende seizoen van de
Historische Herberg Arnhem is op vrijdag 8 september in de wijkcentrum De Lommerd 17.00 uur. Er zijn drie sprekers.
De toegang is gratis en er is gelegenheid voor alle bezoekers om een korte historische mededeling te doen of een vraag te stellen.
De drie sprekers
- Militair historicus Frank van Lunteren zal dan de nog zichtbare oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog in de stad belichten. Hij presenteert zijn persoonlijke top-tien.
- Judit Wassing, schout van de Geërfden der Velp, vertelt de relatie tussen de Velper Geërfden en Arnhem.
- Tot slot zal onderwaterarcheoloog Rik Joziasse de resultaten belichten van het onderwateronderzoek van de Griftsluis in Elden.
Zichtbare oorlogsschade in de stad
December 1941, Duivelshuis balkonpijlers
In de maand van de Slag om Arnhem opent de Historische Herberg Arnhem zijn vijftiende seizoen met een presentatie over de nog zichtbare oorlogsschade in de stad. Militair historicus Frank van Lunteren toont op vrijdag 8 september zijn persoonlijke top tien van nog aanwezige kogelgaten, bomkraters en mortierinslagen. Veel is verwoest tijdens de septemberdagen in 1944 en gedurende de bevrijdingsoperatie in april 1945 en nog steeds draagt de stad veel sporen van die gevechtshandelingen.
Relatie tussen Velp en Arnhem
Verder zal in de herbergbijeenkomst ‘schout’ Judit Wassing ingaan op de relatie tussen de Geërfden van het dorp Velp en hun westelijke buur, de stad Arnhem. Dit ook in verband met de viering dat 450 jaar geleden, in 1573, de schoutambten Rheden en Velp werden samengevoegd.
Zeventiende-eeuwse sluis in de Grift bij Elden
Onderzoek bij Griftsluis Elden
Tot slot zal onderwaterarcheoloog Rik Joziasse de resultaten melden van het onderzoek naar de zeventiende-eeuwse sluis in de Grift bij Elden. Deze trekvaart verbond tussen 1609 en 1740 Arnhem met Nijmegen en kent een rijke geschiedenis.