Brexit dilemma CWGC personeel: terug naar het VK of inkomen gehalveerd

20 dec 2020, 15:36 Kunst&Cultuur
22 09 2019 begraafplaats 45
Devi van Hellesem

Na vele jaren van trouwe dienst, onderhoud en zorg voor de begraafplaatsen van gevallen helden in andere landen, geeft de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) haar personeel in die landen drie weken om te beslissen.

Ga terug naar de United Kingdom of zie je inkomen gehalveerd worden.

Ontwortelen van ons leven en onze gezinnen

“Het is beangstigend om slechts drie weken van tevoren levensveranderende beslissingen te moeten nemen over het ontwortelen van ons leven en dat van onze gezinnen. Midden in een wereldwijde pandemie waar banen schaars zijn. Dat geldt ook voor het accepteren dat we de helft van ons inkomen verliezen. We zijn wanhopig," vertelt een van de betrokken personeelsleden.

Brexit

“Ons is zojuist verteld dat we na 31 december 2020, wanneer de overgangsperiode voor de Brexit eindigt, niet langer recht zullen hebben op Britse contracten. Overschakelen op nieuwe contracten betekent overstappen op de belastingwetgeving van ons land van tewerkstelling, wijzigingen in pensioenen en andere voorwaarden, waardoor we tot vijftig procent van ons inkomen kunnen verliezen.”

Begraafplaatsen in Nederland

De Airborne Cemetery in Oosterbeek is de één-na-grootste begraafplaats in Nederland van de Commonwealth

. Er liggen talloze begraafplaatsen in Nederland waar gevallenen van de Tweede Wereldoorlog liggen begraven. Hier in Oosterbeek is een hele begraafplaats voor hen gereserveerd maar sommige graven liggen alleen of met enkele van hun kameraden tussen andere graven elders. Zoals in Arnhem , Rheden, Wageningen of Renkum , in Heteren , Valburg of Driel

. Deze graven, en dus hele begraafplaatsen zoals ook in Holten en Groesbeek

, worden met veel liefde bijgehouden door het personeel van de Commonwealth War Graves Commission.

Ook in andere landen waar gevochten werd in de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van de Eerste Wereldoorlog, zoals in Frankrijk en België, heeft het personeel dezelfde keus gekregen.

Wat een keus!

Of ze blijven dit werk doen en zien hun inkomen gehalveerd. Of ze gaan binnen drie weken terug naar de United Kingdom tijdens de coronapandemie, alsof dat zo simpel is.

Maar dan nu? Het personeel is geschokt. Logisch, kerst en het eindejaar komt er aan, en dan staat ineens alles op zijn kop. Drie weken is in deze tijd extra kort en daarom hebben ze het volgende bedacht: “We hebben nu minister Ben Wallace nodig om namens ons tussenbeide te komen om onze voorwaarden te beschermen en druk uit te oefenen op de CWGC om met onze vakbonden te praten. Help ons alstublieft door een e-mail te sturen naar de minister.”

Je hoeft alleen je gegevens in te vullen, want de mail is kant en klaar en ook vanuit Nederland kun je de Britse minister laten weten dat hier een oplossing voor moet komen.

What do you want to do ?

New mail