De 75 hectometermars is een netwerkevenement voor alle betrokkenen bij de
Vierdaagse. De mars vindt afwisselend plaats in een van de gemeentes waar de Vierdaagse doorheen komt. Dit jaar was de eer aan
Lingewaard.
De 75 hectometermars wordt enkele weken voor de Vierdaagse georganiseerd door een van de elf doortochtgemeentes. De tocht van 7,5 km is bedoeld om op een ontspannen manier te netwerken. Deelnemers zijn burgemeesters en wethouders van andere doorkomstgemeentes, wandelclubs, bestuur en ereleden van stichting de Vierdaagse, marsleiders, verantwoordelijke militairen,hulpverleners, vrijwilligers en pers.
Kasteel Doornenburg
De hectometermars van Lingewaard had als als startpunt kasteel Doornenburg. Daar ontvingen burgemeester Nelly Kalfs en voorzitter Henny Sackers van stichting de Vierdaagse samen de ongeveer honderd genodigden...
Henny Sackers excuseerde zich namens de stichting voor het feit dat de Vierdaagse vorig jaar niet door Lingewaard kwam, als gevolg van vervallen van die eerste routedag door de hitte. “We zijn heel blij dat we dit jaar wel weer door Lingewaard kunnen lopen.”
Daar was ook burgemeester Kalfs heel blij mee. Evenals met het feit dat de hectometermars na tien jaar eindelijk weer in Lingewaard plaatsvond. “Vandaag wandelen wij geen gedeelte van de route, maar via de Linge, langs de Waal richting Fort Pannerden en vanuit het Fort via een klompenpad weer terug naar dit kasteel," aldus burgemeester Kalfs in haar welkomstwoord. “Wij zijn blij dat we vandaag met jullie de Vierdaagse officieus mogen aftrappen. Want na drie jaar geen Vierdaagse door onze gemeente, twee jaar vanwege corona en vorig jaar na het afgelasten van de eerste wandeldag, kijken wij er nu extra naar uit om het wandellegioen dinsdag 18 juli te mogen ontvangen!”
Het bericht gaat verder onder de foto.
Blauwe dinsdag
Onder het motto ‘Lingewaard loopt lekker’ moedigde zij de wandelaars graag aan. “In navolging van onze buren in Overbetuwe sluiten wij vanaf dit jaar ook aan bij ‘Blauwe Dinsdag’. De kleur verwijst naar de Waal, Rijn en Linge. De drie rivieren die we vandaag ook tegenkomen tijdens onze wandeling. Op dinsdag 18 juli kleuren onze straten de Lingewaardse wandelaars én de toeschouwers allemaal blauw!”
Met burgemeester Kalfs voorop vertrok de stoet vervolgens richting Fort Pannerden, uitgeleide gedaan door de poortwachters van Kasteel Doornenburg. De zon scheen, de stemming was uitstekend en de gesprekken tussen de verschillende wandelaars waren geanimeerd en zorgden voor verbinding en nieuwe contacten.
Bij Fort Pannerden werd pauze gehouden, waarbij de wandelaars door de medewerkers van het fort getrakteerd werden op saucijzenbroodjes – ook in vegavariant – en verkoelende drankjes. De deelnemers konden het fort bekijken en van het uitzicht over het punt waar de Waal en de Nederrijn samenkomen genieten. Heel mooi te zien vanaf het er strategisch tussenin gelegen fort Pannerden.
Het bericht gaat verder onder de foto.
Waal en Nederrijn
Na de welverdiende rust werden de wandelaars in drie groepen verdeeld, met elk een gids van IVN RijnWaal. De gidsen vertelden over het project ‘Ruimte voor de rivier’ en het natuurgebied de Klompenwaard, dat in de afgelopen dertig jaar gevormd werd door beheer van het gebied tussen de beide rivieren, (link invoegen) waar de rest van de wandeling doorheen voerde. Een avontuurlijke belevenis, waarbij echt gestruind werd door het ruige gebied langs de rivier en een van de drie groepen zelfs even de weg kwijtraakte.
Het laatste stukje van de wandeling voerde weer over de verharde weg in Doornenburg. De ontvangst vond plaats op het terras van het kasteelrestaurant, waar de verhitte wandelaars erg blij waren met koele drankjes in de schaduw.
Toen alle groepen binnen waren werden de wandelaars uitgenodigd voor het dinerbuffet, voorafgegaan door een dankwoord van Vierdaagsevoorzitter Henny Sackers aan burgemeester Kalfs, waarbij hij haar een schilderij aanbood.
Als afsluiting van de dag lieten de aanwezigen zich het uitstekend verzorgde en gevarieerde buffet goed smaken.