Gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer voelen met alcokart

Foto: BOB-campagneteam

Het BOB-campagneteam was op 1 mei aanwezig op de Markt om aandacht te vragen voor de gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer.

Bezoekers konden in de Alcokart ervaren wat er gebeurt wanneer je na het drinken van alcohol in de auto stapt, en gingen het gesprek aan met het campagneteam over de gevaren van alcohol in het verkeer.

Wist je dat?

Dat alcohol en verkeer niet samengaan, weet iedereen. Maar wist je dat, in vergelijking met nuchtere toestand, de kans op een ongeval wel vier keer zo groot wordt wanneer je 4 à 5 glazen hebt gedronken? Bestuurders die alcohol hebben gedronken nemen meer risico in het verkeer en hebben geen realistisch beeld meer van wat ze wel of niet kunnen. Daarnaast wordt je reactietijd al langer na één glas alcohol. Dat zorgt voor onveilige situaties in het verkeer. Daarom vraagt het BOB-campagneteam aandacht voor dit thema.

Simuleert effect van rijden onder invloed

Bezoekers konden in de Alcokart ervaren wat de effecten van rijden onder invloed zijn. De Alcokart is een speciale kart die voorzien is van een stand die het rijden onder invloed van alcohol simuleert. Bestuurders en passagiers namen plaats in de Alcokart en mochten na een korte instructie een parcours rijden. De eerste ronde werd ‘nuchter’ gereden, zodat de bestuurder aan de auto kon wennen. Vervolgens schakelde de Alcokart de ‘alcoholeffecten’ in. Dit zorgt ervoor dat de kart zich gaat gedragen zoals een dronken bestuurder zou rijden: hij heeft moeite met sturen en reageert vertraagd. Hierdoor gaat het rijden een stuk lastiger en is de kans groot dat de kart uit de bocht vliegt.

Na afloop in gesprek

Na afloop van het parcours ging het campagneteam met deelnemers in gesprek, en gaven ze tips over hoe je de verleiding kunt weerstaan om onder invloed van alcohol naar huis te rijden. Maakte de bezoeker vervolgens de afspraak om veilig thuis te komen? Dan kreeg diegene een leuke gadget mee.

Campagne hard nodig

Gedeputeerde verkeer en openbaar vervoer Klaas Ruitenberg: “Alcohol in het verkeer is helaas nog steeds een groot probleem en een gevaar voor de verkeersveiligheid. Er zijn genoeg alternatieven om thuis te komen na een gezellige avond uit: Regel een BOB, gebruik het OV of laat je ophalen. De komende jaren blijven we hier aandacht voor vragen omdat we graag willen dat iedereen in Gelderland vlot en veilig thuiskomt.’’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen