Ruim €5 miljoen van VriendenLoterij naar Gelderse cultuur

Foto: VriendenLoterij.Museum Arnhem

Goed nieuws voor vijf musea in Gelderland. Zij ontvingen ieder een schenking van ruim €5 miljoen van VriendenLoterij.

Samen ontvingen Museum Arnhem, het Kröller-Müller Museum, het Nederlands Openluchtmuseum onder andere Gelderse musea bij elkaar ruim €5 miljoen.

Verrast

Paleis het Loo en Museum Arnhem zijn verrast met een structurele verhoging van respectievelijk €150.000,- en €50.000,- op hun huidige jaarlijkse steun. Daarmee ontvangt Paleis het Loo ruim €1,1 miljoen en Museum Arnhem ruim €700.000 ,-. Beide musea zijn partner van de VriendenLoterij en ontvangen deze verhoging zodat de gestegen exploitatiekosten niet ten laste komen van de inhoudelijke programmering. De musea kunnen de extra bijdrage gebruiken voor tentoonstellingen, aankopen, restauratie, educatie en alle andere zaken die van vitaal belang zijn voor een gezond museum.

Museum Arnhem

Museum Arnhem is enorm verrast met een prachtige cheque van de VriendenLoterij en haar deelnemers. €425.000 is bestemd voor MAAK!, een nieuw project waarmee het museum de collectie inzet als inspiratiebron voor vrijetijdsmakers. Daarnaast ontvangt het museum een jaarlijkse bijdrage van €200.000, plus €54.268 uit geoormerkt meespelen door de deelnemers van de VriendenLoterij. Ook ontvangt het museum vanaf dit jaar €50.000 extra van de VriendenLoterij. Deze bijdrage kan Museum Arnhem besteden aan programmering en tentoonstellingen, om de kwaliteit van cultuur te waarborgen en aantrekkelijk te blijven voor bezoekers in tijden van stijgende kosten.

Schenking voor bijzondere projecten

Twee van de vijf Gelderse musea ontvangen een bijdrage voor een speciaal project. Voor Museum Arnhem is dat MAAK!, waarin het museum de collectie inzet als inspiratiebron voor amateurkunstenaars. Het Marius van Dokkum Museum ontvangt een eenmalige schenking om te verhuizen naar een groter en toekomstbestendig pand.
Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: “We zijn verheugd om musea zoals het Marius van Dokkum Museum en Museum Arnhem te kunnen steunen bij het realiseren van prachtige plannen ten behoeve van de culturele sector. Daarnaast is het fantastisch dat we dit jaar een extra impuls aan Nederlandse musea kunnen geven, zodat er middelen beschikbaar blijven voor de inhoudelijke programmering in tijden van stijgende kosten. Zo blijven musea actueel en relevant voor iedereen.”

€143,5 miljoen voor cultuur, welzijn en sport

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2023 opgeteld een bedrag van €143,5 miljoen schenken aan 60 culturele partners en ruim 3.700 goede doelen, clubs en verenigingen. Deelnemers kunnen zelf kiezen voor welke organisatie zij mee willen spelen. Minimaal 40 procent van hun lotprijs komt dan ten goede aan die organisatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen