Opening Orange the World: film ‘Femicide’ met nagesprek in Focus

Foto: Focus Filmtheater

Op zaterdag 25 november om 16.00 uur opent in Focus Filmtheater de campagne Orange the World, die wereldwijd aandacht vraagt voor geweld tegen vrouwen. Te zien is de indrukwekkende documentaire ‘Femicide’ van Roxanne Herder en Eva Strating.

Dit gebeurt in aanwezigheid van wethouder Maurits van der Geijn en de regisseurs. Na afloop is er een zaalgesprek.
Orange the World vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De opening van de campagne in Arnhem wordt georganiseerd door Soroptimisten Arnhem en Zonta Arnhem.

Over de film: ‘Femicide’

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. Vrijwel altijd is de (ex-)partner de dader en de keuze van de vrouw om zelfstandig te zijn de oorzaak. ‘Femicid’e wordt in de media vaak gebracht als een gezins- of familiedrama, maar dat is het niet. Waarom is femicide zo onderbelicht? Waarom wordt het beestje niet bij zijn naam genoemd? En waarom worden we wel gewaarschuwd voor de man in de bosjes, terwijl vrouwen het meeste risico lopen binnen hun relatie?
In de documentaire ‘Femicide’ van Roxanne Herder en Eva Strating delen nabestaanden van femicide-slachtoffers openhartig en indringend hun verhaal. Niet alleen de toedracht, de moord zelf en het drama dat erop volgde worden besproken, maar ook het taboe dat kleeft aan de benaming: femicide, moord op vrouwen omdat ze vrouw zijn.

Regisseurs Roxanne Herder en Eva Strating

'Femicide'
Foto: Charlie Cappetti

“Wij vinden dat deze film er moest komen om femicide in Nederland onder de aandacht te brengen. Het wordt afgedaan als gezinsdrama maar dat is het niet. Het zijn mannen die het vrouwen niet toestaan voor zichzelf te kiezen en hen om die reden vermoorden. Dat is de harde realiteit, van een probleem dat in Nederland zo veel groter is dan we denken,” aldus de regisseurs.

Orange the World

Meer dan negentig landen wereldwijd schenken aandacht aan de campagne Orange the World. Met deze campagne wordt er zestien dagen lang actie gevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Onderdeel van de campagne Orange the World is het uitlichten van belangrijke gebouwen en/of projecten in de kleur oranje, om de strijd tegen het geweld te steunen. Het gebouw van Focus is daarom van 25 november tot en met 10 december oranje verlicht, net als andere Arnhemse iconen.

Focus Filmtheater

Audrey Hepburnplein 1 | 6811 EH Arnhem, telefoon: 088 1900 666.
[email protected] | www.focusarnhem.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen