Expositie Gelders Geologisch Museum: ‘Ode aan Pim Kwak’ en opruiming

Foto: Gelders Geologisch Museum

De officiële opening van de nieuwe wisseltentoonstelling ‘Ode aan Pim Kwak’ bij het Gelders Geologisch Museum was op dinsdag 24 oktober. Het is een expositie met de meest prachtige agaten, dendrieten en andere mineralen.

Op zondag 29 oktober ruimt Gelders Geologisch Museum ook op met een grote verkoopdag.

Op zoek naar ‘steentjes’Pim Kwak

Pim Kwak (1939 – 2021) hield van de natuur. Hij genoot van mooie landschappen, zowel in mineralen als schilderijen.
Als autodidact was hij een man die zijn kennis opbouwde door te doen, te leren van anderen en vooral enorm leergierig te zijn met een zeer goed oog voor detail. In eerste instantie verzamelde hij vooral agaten van over de hele wereld, later werd dat uitgebreid met de meest uiteenlopende mineralen.
Als kind was hij samen met zijn vader al veel in de natuur te vinden, op zoek naar ‘steentjes’. Wat ouder zocht hij in de omgeving van Nijmegen en in depots daar naar nog mooiere steentjes (mineralen). Het grind uit de depots kwam vaak uit afgravingen in Limburg en al snel ging hij zelf op de brommer naar Limburg om daar te gaan zoeken. Vaak deed hij dat ook met het hele gezin: vader, moeder, zoon en dochter. Met z’n allen op een brommer (de florett).

Ode aan Pim Kwak
Agaat

Kwak Minerals the Netherlands

Als vrijwel natuurlijk vervolg op zijn verzamelen startte hij zijn eigen geregistreerde bedrijf: Kwak Minerals the Netherlands. Daarnaast was hij inmiddels het contact voor Lapidary Journal in Nederland geworden. Hierdoor kreeg hij ook veel contacten in Amerika.
Via relaties op onder andere de beurs in München, wist hij bijvoorbeeld zijn hand te leggen op complexe mineralen vanuit (voormalig) Joegoslavië en prachtige dendrieten uit Kazachstan. Van Polen tot Australië, over heel de wereld zocht hij zijn prachtige mineralen bij elkaar.

Fluorescentie

ode aan Pim Kwak
UV mineralen

Het Gelders Geologisch Museum heeft een kast met prachtige fluorescente mineralen. Bepaalde stenen geven licht als je er met een UV (ultraviolette) lamp op schijnt. Bij normaal licht zien de stenen er gewoon uit en op het moment dat het licht uitgaat, gloeien ze ook niet na. Dus geen ‘glow in dark’ zoals veel figuurtjes die je soms in slaapkamers ziet. Onlangs is de kast opnieuw georganiseerd en voorzien van nieuwe fluorescerende mineralen.
Meer info over UV mineralen.

Het Gelders Geologisch Museum ruimt op!

  • De opslag puilt uit en ze hebben weer ruimte nodig. Daarom heeft Gelders Geologisch Museum op zondag 29 oktober een grote verkoopdag.
  • Van 12.00-16.00 uur kun je bij hen terecht voor de mooiste mineralen, gesteenten en fossielen voor zeer schappelijke prijzen.
  • Graag verwelkomen ze je in het Gelders Geologisch Museum, Parkstraat 32, Velp
  • Kijk naar: www.geologischmuseum.nl), schrijf naar: [email protected] of bel: 026 – 364 29 96
  • Het museum is geopend van: dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen