Claus Peter Flor dirigeert Phion en saxofoniste Eva van Grinsven soleert

Foto: PeterRigaud

Dirigent Claus Peter Flor leidt Phion van Sjostakovitsj via Martin naar Janáček op 9 oktober in Musis Arnhem. Een bijzondere concertreeks waarin uiteenlopende emoties worden aangeroerd.

Eva van Grinsven, één van Nederlands bekendste klassieke saxofonisten, soleert in de Saxofoonballade van Martin.

Claus Peter Flor

Met Claus Peter Flor heeft Phion een dirigent met een indrukwekkende staat van dienst op de bok staan die het orkest met lef en vakmanschap leidt.Levendigheid en humor en treurnis en tragedie kenmerken de werken die gespeeld worden. Het orkest opent met de vrolijke Feestouverture van Sjostakovitsj en vervolgt met zijn gedurfde Eerste symfonie. Tot besluit klinkt het dramatische Taras Bulba van Janáček, naar de roman van de Oekraïnse schrijver Gogol.

Sjostakovitsj

De Feestouverture, één van Sjostakovitsj’ vrolijkste stukken, opent het concert. Je hoort het plezier van de componist in zijn werk erin terug. Daarna is het ruimbaan voor een jeugdwerk: de gedurfde Eerste symfonie. Sjostakovitsj was negentien toen hij dit componeerde en hij rondde zijn opleiding aan het conservatorium ermee af. Het is een interessante en karakteristieke combinatie van levendigheid en humor aan de ene kant, en treurnis en tragedie aan de andere kant.

Eva van Grinsven

Phion
Eva van Grinsven

Na de pauze staat Eva van Grinsven, één van de bekendste klassieke saxofonisten van ons land, op het podium. Met haar brede palet aan toonkleuren, haar innemende podiumprésence en met zichtbaar spelplezier heeft de saxofoniste de afgelopen jaren de harten van het publiek veroverd. Met de Saxofoonballade van Martin soleert zij in “een bijzonder waardevol werk waarin de componist zijn voorgevoel verklankt door een onheilspellende klaagzang en een duivelse dans op de vulkaan,” aldus van Grinsven.

Vooraf- en ten slotte

Het concert besluit met de treurnis en tragedie van Taras Bulba, het oorlogsdrama van de schrijver Nikolai Gogol. Janáček zette dit als driedelig symfonisch gedicht op muziek en gaf het daarmee onsterfelijkheid. De historische roman die aan het werk ten grondslag ligt is geliefd bij literatuurkenners en vele malen verfilmd.

Praktische informatie

Het concert met componisten Sjostakovitsj, Martin en Janáček vindt plaats op 9 oktober in Musis Arnhem van 9.10  tot 14.00 uur.
Kaarten zijn vanaf € 23,- verkrijgbaar. Voorafgaand aan het concert is er een inleiding, direct te bestellen bij de aankoop van concertkaarten. Meer informatie www.phion.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen