Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond pleit voor behoud vuurwerk in Arnhem

Foto: Pixabay

Ingezonden – Woensdag 3 februari staat de meningsvorming over het siervuurwerkverbod in Arnhem bij de gemeenteraad op de agenda. Vuurwerkverkopers in en rond Arnhem hopen dat vuurwerkverkoop en afsteken toegestaan blijft.

Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond stuurde hierover de volgende ingezonden brief:

“Deze ingrijpende maatregel is natuurlijk de doodsteek voor vele vuurwerkverkopers in en rondom Arnhem en een zeer bittere pil voor alle vuurwerkliefhebbers die Arnhem rijk is. Arnhemse vuurwerkverkopers en vuurwerkliefhebbers worden gesteund door vuurwerkliefhebbers uit heel Nederland.

Vaders, zoons, moeders, dochters, buren, vrienden, kennissen, hele buurten die allemaal verantwoord genieten van Nederlands consumenten siervuurwerk zullen de dupe worden van deze maatregel waar de relschoppers op dezelfde voet verder kunnen gaan. Hét Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) steunt daarom namens liefhebbers uit het hele land alle vuurwerkverkopers en vuurwerkliefhebbers in en rondom Arnhem en heeft daarom contact gezocht met de Arnhemse politici. Ook via deze weg wil HVLV de Arnhemse beleidsmakers vragen om de relschoppers aan te pakken en niet de goedwillende burger te duperen met deze schijnoplossing die overduidelijk wordt genomen voor de bühne.

5,5 miljoen Nederlanders kopen siervuurwerk

“Namens de Arnhemse winkeliers zal de heer Puplichuizen woensdag spreekrecht krijgen voorafgaand aan het debat. Wij steken hem graag een hart onder de riem,” aldus Jeffrey, één van de oprichters van HVLV. Jaarlijks kopen ruim 5,5 miljoen Nederlanders siervuurwerk blijkt uit onderzoek van Veiligheid.nl. “En nog meer mensen genieten hier van mee,” zegt Jeffrey. “Denk hierbij aan kinderen, buren, familieleden en vrienden. Het is maar acht uurtjes per jaar en toch oneerlijk dat deze grote goedwillende groep vuurwerkliefhebbers wordt gestraft voor de daden van enkele relschoppers die zich toch niet aan de regels houden?”

Oudjaarsvuurwerk is volksvermaak

Een vaak genoemd alternatief voor consumenten siervuurwerk is een centraal georganiseerde vuurwerkshow. Ook in Arnhem staat dit als alternatief op de agenda. “Voor al deze mensen die graag vuurwerk afsteken is dit geen alternatief. Het gaat om het zelf afsteken. Het kijken naar bijvoorbeeld een sportwedstrijd of een andere hobby is toch ook heel iets anders dan zelf meedoen? Verder gaat het om de sfeer in de straat, het gezamenlijk genieten van het Nederlandse siervuurwerk met buren, familie en vrienden. Zonder vuurwerk is dit enkel een buurtborrel in de kou,” lacht Jeffrey. “Wij hopen van harte dat Nederland beseft dat het Nederlandse consumenten siervuurwerk niet de boosdoener is. Iedereen die dit zelf afsteekt weet immers dat wanneer je verantwoord, volgens de gebruiksaanwijzing, met veiligheidsbril en gezond verstand dit aansteekt het risico minimaal is. We hopen nog lang in Nederland en in Arnhem te mogen genieten van het mooie volksvermaak dat oudejaarsvuurwerk is.

HVLV is niet de Nederlandse Vuurwerkbond

HVLV, is een groeiende organisatie waarin vuurwerkliefhebbers door heel Nederland uit zowel de particuliere als de bedrijvensector verenigd zijn met onder andere als doel het huidig negatieve beeld van de vuurwerktraditie recht te trekken. Wij constateren de laatste paar jaren dat het Nederlands legaal consumentenvuurwerk onterecht in een verkeerd daglicht is komen te staan door met name het (misbruik van) illegaal vuurwerk. Let wel, het gaat over vuurwerk dat al jaren verboden is. HVLV gelooft in een eerlijk transparante berichtgeving naar de burger, justitie en politiek toe op basis van feiten die wel kloppen. Daarbij stellen wij ons op om de maatschappij (van jong naar oud) te informeren en te ondersteunen/helpen waar nodig is, en zijn wij bereid mee te denken in alternatieve oplossingen in plaats van een algeheel verbod. HVLV dient overigens niet verward te worden met De Nederlandse Vuurwerkbond welke recent veel media aandacht heeft gehad omtrent het organiseren van vuurwerkshows in verenigingsverband. Waar HVLV een erkende organisatie binnen de vuurwerkbranche, is geldt dit niet voor deze zogenoemde Nederlandse Vuurwerkbond. Wij hopen op een gesprek voordat het besluit wordt genomen door gemeente Arnhem.

siervuurwerkverbod

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden