Museum Arnhem krijgt zwevende vleugel

Foto: Museum Arnhem

Op vrijdag 4 december bereikt de verbouwing van Museum Arnhem een spannend en uniek moment. Dan wordt de nieuwe vleugel van het museum via een schuifbaan over de stuwwal geschoven.

Door een techniek uit de bruggenbouw zweeft de nieuwe vleugel uiteindelijk vijftien meter boven de helling. Een echte cliffhanger.

Alleen via website te bekijken

Het uitschuiven van de vleugel is wegens corona alleen via www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl te volgen. De bouwplaats is afgeschermd voor publiek en tijdelijk niet te zien vanaf de openbare weg. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de vernieuwing van Museum Arnhem. De nieuwe vleugel zweeft straks over de stuwwal precies boven de plek waar de Rijn en de heuvels van de Veluwe elkaar ontmoeten.

Unieke techniek op steile helling

Op 4 december wordt het eerste deel van de nieuwe vleugel via een hiervoor speciaal ontwikkelde schuifbaan op de juist plek geschoven. Centimeter voor centimeter worden nieuwe museumzalen via een speciale constructie op de definitieve plek geschoven. De unieke bouwtechniek wordt ingezet vanwege het bouwen op deze voor Nederlandse begrippen zeer steile en kwetsbare helling. Op www.rotsbouwtmuseumarnhem.nl staat een animatie die een beeld geeft wat er op 4 december precies gaat gebeuren. De nieuwe vleugel is straks goed zichtbaar van zowel vanaf de bovenkant, Utrechtseweg, als vanaf de Rijn, Onderlangs. Bezoekers die zich straks in het museum bevinden, worden getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de Rijn.

Het feest compleet

Verantwoordelijk wethouder Hans de Vroome: “Geweldig dat we in Arnhem op zo’n fantastische plek een museum hebben. Het bouwproces staat volop in de belangstelling en het gebouw zelf wordt een eyecatcher. Als het museum straks weer open is en er weer schitterende en betekenisvolle exposities te zien zijn, dan is het feest compleet. Ik hoop in het museum veel Arnhemmers en bezoekers van buiten Arnhem tegen te komen.”

Geen steigers

Er zou een enorme steigerconstructie nodig zijn voor de vijftien meter uitkraging (het geleidelijk overstekend uitmetselen van steenlagen om een muurverzwaring of uitspringend bouwdeel te ondersteunen, red.). De druk die door steigers ontstaat, kan de stabiliteit van de stuwwal aantasten. Daarom is er gekozen voor het uitschuiven van de nieuwbouw. De schuifoperatie vindt plaats onder leiding van specialist CT De Boer en belooft het spektakelstuk te worden van het project. Als de bovenbouw 11,4 meter naar buiten steekt, zit het eerste deel van het traject erop. Rots bouwt vervolgens het tweede deel van de bovenbouw, als een soort contragewicht. Daarna wordt de nieuwbouw nog eens 4,8 meter verder geschoven. Dat zal naar verwachting voor de kerst gebeuren.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden