Ontdek de natuur dichtbij huis tijdens de Week van het Landschap

Foto: GLK

De Week van het Landschap vieren we in heel Nederland van 10 tot en met 25 oktober. De provinciale Landschappen laten graag zien hoe mooi en divers de natuur is. In de herfstvakantie kun je daarom mee doen aan activiteiten om de natuur dichtbij huis te beleven en ontdekken.

Even op de fiets stappen, uitwaaien op het strand of een nieuwe wandelroute in een kleurrijk herfstbos ontdekken. Juist in deze coronatijd is het fijn om buiten te zijn en van de natuur te genieten.

Week van het Landschap in Gelderland

Tijdens de herfstvakantieweken is er bij Geldersch Landschap en Kasteelen veel te beleven in de buitenlucht en op en rond zeven kastelen. Voor ieder wat wils. Er is twee weken lang is er een uitgebreid programma van excursies, activiteiten en rondleidingen.
Zo kan je bijvoorbeeld in de voetsporen van Jan Mankes treden, tijdens een schilderachtige wandeling bij huis te Eerbeek. Maak een cultuurhistorische wandeling bij kasteel Rosendael, ga wild kijken op landgoed De Dellen, of een fietstocht op landgoed Staverden. Ga mee met een paddenstoelenwandeling of herfstwandeling met de boswachter voor het ultimieme herfstgevoel.

Excursies, activiteiten en rondleidingenlandschap

Met een kenner mee kan ook. Kasteel Ammersoyen organiseert het Rondje Ammersoyen, een kasteelbezoek in combinatie met een wandeling met gids om het kasteel heen. De gids vertelt over zeven eeuwen waterburcht en heel veel andere leuke weetjes. Zo leer je het kasteel van binnen en van buiten kennen. De buitenzijde is immers minstens net zo mooi als de binnenkant! Op kasteel Cannenburch zijn de vroegere bewoners weer even terug. Het kan dus zomaar zijn dat je het kamermeisje of de butler tegen het lijf loopt. Of misschien tref je Charlotte wel aan achter de piano. Tijdens de Appeltjesworkshop worden kinderen aan het werk gezet. In de boomgaard van kasteel Doorwerth moeten allereerst de appelen geplukt worden. Daarna mogen ze er zelf een appelbol van maken. Terwijl de appeltjes in de oven zitten, maken de kinderen een speurtocht door het kasteel.  Appelbollen klaar? Smikkelen maar. Het is herfst, dus laarzen aan en lekker uitwaaien. Op huis Verwolde wordt daarom een Herfstspeurtocht gehouden. Je krijgt een knapzak met wat lekkers en de speurtocht mee. Wie kan alle vragen goed beantwoorden?
Kijk op de website van Geldersch Landschap en Kasteelen voor alle activiteiten waaraan je mee kunt doen.

Ga online op pad met de boswachter

De twaalf provinciale Landschappen beschermen, beheren en ontwikkelen in totaal ruim 114.114 hectare natuur, landschap en cultureel erfgoed (molens, kerken, kastelen) in Nederland, voor mensen, planten en dieren. Daarnaast organiseren zij allerlei activiteiten om natuur en landschap te beleven. Ze worden gesteund door ruim 300.000 huishouders en duizenden vrijwilligers.
De provinciale organisaties hebben voor de Week van het Landschap een mooi gevarieerd aanbod aan wandel- en fietsroutes en excursies gemaakt. Ontdek de nieuwe fietsroutekaart rond hunebedden in Drenthe, doe mee aan een excursie in de Vurfsgroeve, waai uit op het Noarderleech of ga online op pad met de boswachter. Bekijk alle activiteiten op Week van het Landschap.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden