Show over dementie in Posttheater

Foto: Marie-Jose Versteeg

Mensen met dementie schamen zich voor hun hersenziekte.  En naasten weten vaak niet hoe ze ermee moeten omgaan. Alarmbellen genoeg voor zorgmedewerker en cabaretière Manon Kroezen om er een theatervoorstelling over te maken.

Op donderdag 24 september is ‘Rudy hoort er ook nog bij’ te zien in het Posttheater in Arnhem.

Begeleiden op dagopvang

Drie dagen per week begeleidt Manon Kroezen mensen met dementie op een dagopvang. Ze raakte daar drie jaar geleden verzeild in een emotionele achtbaan met Rudy, een heer op leeftijd die de weg helemaal kwijt was. En dat veranderde haar kijk op deze hersenziekte voorgoed.

Belevingswereld

Tijdens de voorstelling Rudy hoort er ook nog bij laat Manon Kroezen op een liefdevolle, humoristische maar ook confronterende manier zien wat er zich afspeelt in de belevingswereld van iemand die lijdt aan dementie en hoe naasten er mee omgaan. “Rudy schaamde zich dood voor zijn ziekte,” zegt Manon. “Ik zag dat al terug in kleine dingen die hij vermeed uit angst om te falen, zoals een appeltje schillen of de tafel dekken.”

Onbegrip

Het grote publiek weet te weinig over dementie volgens Kroezen. “Rudy’s vrouw ging kapot van verdriet door onbegrip van de buitenwereld. Ze kreeg bijvoorbeeld kerstkaarten zonder Rudy’s naam erop, terwijl hij nog gewoon leefde. Zelfs direct na zijn begrafenis begrepen mensen niets van haar rouw, want ze was hem toch al jaren kwijt?” Speciaal voor haar maakte Manon het lied Ik kan zo nog wel door. Daarin beschrijft ze hoe het voelt om een partner te hebben met dementie.dementie

Leids Cabaret Festival

Manon Kroezen (1992) is een jonge cabaretière die voorstellingen maakt over maatschappelijke thema’s, waaronder over dementie. In 2018 bereikte ze de halve finale van het Leids Cabaret Festival. Naast haar optredens werkt ze als muzikaal begeleider bij een kleinschalige dagbesteding voor mensen met dementie.

(E)Tickets

Op 24 september om 20.30 uur speelt de voorstelling Rudy hoort er ook nog bij in het Posttheater aan de Rosendaalsestraat 27. Manon Kroezen begint hiermee haar theatertour door Nederland.
(E)Tickets zijn verkrijgbaar voor €19,25 via de website van het theater: https://www.posttheater.nl/activiteit/85864/2020-09-24/manon-kroezen.
In verband met de huidige coronamaatregelen en beperkingen kun je maximaal twee kaarten per keer bestellen. Kom je met meerdere personen uit één huishouden? Bestel dan het gewenste aantal kaarten (meerdere bestellingen) en mail: [email protected]

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden