Arnhemmer wint vertaalprijs 2020 met De Poolse Bruid

Foto: Stephan Vanfleteren

Arnhemmer Jibbe Willems (43) werd door Lotte Dunselman, actrice en tot 2019 mede artistiek leider/ oprichter van Echo, gevraagd om een script te schrijven op basis van de film ​De Poolse Bruid​. Het stuk is een aangrijpend portret geworden van twee mensen die onderzoeken tot hoeveel liefde ze nog in staat zijn.

Het was als film (1998) een arthouse hit over een Poolse vrouw die ontsnapt aan haar pooier en een schuilplaats vindt bij een eenzame, norse, Groningse boer.

Wordt vertaald in het Frans

Jibbe Willems won de vertaalprijs 2020 van het Nederlands Theaterfestival. Lotte Dunselman werd ook voor haar rol in De Poolse Bruid genomineerd voor de Theo D’or. De Poolse Bruid verwerft naast de status van Nederlandse theater hit nu ook internationale allure. Uit alle genomineerde stukken voor de Toneel schrijfprijs 2020 (een belangrijke prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige werk) werd De Poolse Bruid geselecteerd om vertaald te worden in het Frans. Deze vertaling zal volgend jaar te zien zijn om het prestigieuze Festival d’Avignon. De Arnhemse auteur Jibbe Willems, schreef zijn stuk De Poolse bruid in opdracht van Lotte Dunselman voor de Arnhemse theatergroep Echo en het Noord Nederlands Toneel (NNT).
Enkele citaten uit het juryrapport: “Middels kale, strakke, perfect geritmeerde zinnen, weet Willems een wereld vol verlangen op te roepen. Woord na woord sluipt de tekst je hart in.” “Een transparant, intelligent en breekbaar werk.” “​Jibbe Willems schreef met De Poolse Bruid een poëtische en pulserende wereld vol verlangen. Meegevoerd door Willems’ meanderende taal belanden we in een romantisch universum; een uniek (taal)bouwwerk waar twee beschadigde individuen bij elkaar thuiskomen en in rust en kracht verstrengelen.”Poolse Bruid

Uitreiking van toneelprijzen 2020 uitstellen tot 2021

Op het alternatieve Gala van het Nederlands Theater werden op 13 september de nominaties voor de toneelprijzen bekend gemaakt. Voor de Theo d’Or (beste vrouwelijk hoofdrol) werd Lotte Dunselman genomineerd voor haar rol in De Poolse Bruid van theatergroep ECHO en het Noord Nederlands Toneel. De jury zag haar transformeren tot “een integer en sensitief personage dat een zeer breed scala aan emoties beleeft.”
In overleg met de Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de Nederlandse Toneeljury en acteursbelangenvereniging ACT is besloten om de uitreiking van de toneelprijzen 2020 uit te stellen naar volgend jaar. De nominaties van 2020 dingen mee naar de prijzen in 2021. Volgend jaar gebeurt het weer van 2 tot en met 2 september. Dan zijn er de beste voorstellingen van het komend seizoen. Hopelijk een seizoen waarin we grotendeels terug kunnen naar volle zalen en in het teken staat van de her-ontmoeting.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden