De dans- en muziektheatervoorstelling Schitterende Schaduw neemt je mee naar ons gedeelde koloniale en slavernijverleden in Gelderland. De voorstelling laat de onderbelichte verhalen zien uit die tijd.
Want ook vanuit Gelderland vertrok men naar de Oost of de West om fortuin te maken.
Het is tijd dat we niet alleen kennisnemen van de koloniale welvaart en rijkdom in de 17e, 18e en 19e eeuw. Maar het is ook tijd dat we ons ook bewust worden van de andere kant, namelijk het menselijk leed achter de welvaart en rijkdom. Schitterende Schaduw is een rauwe voorstelling die je naar de keel grijpt, waarin verhalen uit de schaduw kruipen en zich blootgeven aan het licht van het theater.
“De voorstelling spreekt je indrukwekkend aan op je mens zijn, niet op je kleur, maar op wat ons verbindt. Echt heel krachtig,” zei een toeschouwer (als reactie op een korte impressie tijdens Kunst op de Koffie in Arnhem, november 2019).
Om de voorstelling Schitterende Schaduw op de planken te kunnen brengen, is een crowdfunding gestart. Mensen kunnen, eventueel in ruil voor een tegenprestatie, doneren via het platform voordekunst
. Zo kun je onder andere een openbare repetitie bijwonen, of een workshop volgen bij initiatiefneemster Farida Nabibaks. Met de extra financiële bijdrage kan Schitterende Schaduw worden gemaakt en kan het uiteindelijke doel worden verwezenlijkt. Dat is een diverse en inclusieve maatschappij, die de wonden uit het verleden kan helen. Je kunt het project al vanaf een bedrag van €10,- ondersteunen hier .
Schitterende Schaduw is een productie van de stichting Reframing HERstory Art Foundation uit Arnhem en initiatiefneemster Farida Nabibaks. De stichting wil bijdragen aan het zichtbaar maken van sporen van het koloniale en slavernijverleden van Gelderland in de huidige samenleving via dans, muziek, podiumkunsten, beeldende kunst, filosofie, gesprek en maatschappij. In de actualiteit van Black Lives Matter voelt zij meer dan ooit de noodzaak tot bewustwording van ons gezamenlijk koloniale en slavernijverleden.
Zondag 25 oktober, 20:00 uur: Kasteel Cannenburgh in Vaassen.
Zaterdag 21 november: Rozet, plein op 3, Programma in het kader van thema en tentoonstelling: Oost West, Verhalen verbinden.
Zaterdag 28 november: Rozet, Plein op 3, Programma van Museum Arnhem in het kader van de tentoonstelling: Living, Forgiving, Remembering.
Nadere informatie over exacte tijden en tickets volgt hier .