Airborne Herdenking dit jaar zonder veteranen en op kleine schaal

Foto: nieuws.nl

De Airborne-gemeenten Ede, Arnhem, Renkum en Overbetuwe vertellen samen het verhaal van Operatie Market Garden. Over september 1944, maar ook over de impact die het vandaag de dag nog heeft.

Vorig jaar stonden we massaal stil bij de 75ste herdenking van Operatie Market Garden met een speciaal en uitgebreid programma. Vanwege de coronapandemie herdenken we 76 jaar vrijheid op een ingetogen manier: Samen herdenken we thuis.

Herdenking van Slag om Arnhem kleinschalig

In september is het 76 jaar geleden dat de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden van start ging. De operatie stokte toen de bevrijders de Rijnbrug bij Arnhem niet in handen konden krijgen tijdens de Slag om Arnhem. De herdenking van de Slag om Arnhem kan meestal elk jaar op grote belangstelling rekenen.
Echter dit jaar gaan de luchtlandingen en het publieksevenement niet door. De herdenking vindt kleinschalig en in aangepaste vorm plaats en is alleen op uitnodiging. De Poolse en Britse veteranen en nabestaanden kunnen dit jaar helaas niet aanwezig zijn. Herdenken doen we dit jaar op afstand, maar wel met elkaar onder het motto: “Samen herdenken we thuis”. Ondanks de beperkingen is er een divers programma samengesteld, waardoor we op allerlei manieren stil kunnen staan bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid zijn.

Bijeenkomsten online Samen herdenken we thuis

Veel evenementen, zoals de Airborne Wandeltocht, de Taptoe in Oosterbeek en internationale vredesconferenties, gaan helemaal niet door. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zijn er alleen beperkte gezelschappen bij de belangrijkste herdenkingsmomenten, bij de Rijnbrug in Arnhem, op de Ginkelse Heide bij Ede en op de Britse oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek.
Bijeenkomsten die wel doorgaan zijn online en soms op televisie te zien onder het motto Samen herdenken we thuis. De burgemeesters van Arnhem, Ede, Overbetuwe en Renkum bezorgen op die manier ook een boodschap bij alle Market Garden-veteranen.

Airbornevlag uithangen

In Arnhem is op 18 september een besloten herdenkingsdienst en een kranslegging bij de Rijnbrug. De 11 Luchtmobiele Brigade en de overheden herdenken op 19 september op de Ginkelse Heide bij Ede in kleine kring de massale luchtlandingen die de Slag om Arnhem in 1944 inluidden. De jaarlijkse paradropping gaat niet door. Wel is het live te volgen via Omroep Gelderland. De expositie Missies van Toen en Nu op de Ginkelse Heide is wel voor iedereen toegankelijk.
Ook de herdenking op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek op 20 september is besloten. Hier rusten ruim 1800 militairen die tijdens de Slag om Arnhem sneuvelden. Sinds 1945 is er altijd een eredienst op de begraafplaats geweest.
De gemeenten vragen inwoners wel om in september de Airbornevlag uit te hangen en om zelf een bloemetje te leggen bij een van de vele oorlogsmonumenten in de regio.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden