Kaarten en cake voor ouderen die de oorlog in Arnhem meemaakten

Foto: Rijnstad

Onder het motto ‘Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij 75 jaar vrijheid’ beschreven jongeren uit Arnhem op 4 mei 100 kaarten. Op deze kaarten schreven zij wat vrijheid voor hen betekent.

Want ook al is die vrijheid er in Nederland al 75 jaar, als je om je heen kijkt in de wereld zie je dat dat niet vanzelfsprekend is. Real Concepts ontwierp de kaarten, bedacht de uitnodigende tekst en drukte de kaarten. Dit alles geheel belangeloos.

Niet meer terug naar Arnhem

De oorlog heeft een enorme impact gehad op mensen die ‘m hebben meegemaakt, mensen van 75 jaar en ouder. Als je nog kind was kreeg je de verschrikkingen wel via je ouders mee. In activiteiten- en ontmoetingscentrum voor 55+ Ons Raadhuis te Velp komen de herinneringen boven bij de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. De term ‘Evacuatie van Arnhem’ maakt veel los. Heel wat mensen zijn terechtgekomen in Velp, omdat ze niet meer terug konden naar hun kapotgeschoten en geplunderde huizen in Arnhem.

Kaartjes en plakjes bevrijdingscake

De jongeren schreven dit kaartje als steun voor de ouderen in deze tijd van beperkingen in vrijheid. Honderd ouderen uit Arnhem en Velp, die deelnemers zijn van Ons Raadhuis, kregen op 5 mei de kaarten thuisbezorgd door vrijwilligers van Ons Raadhuis. Samen met wat plakjes bevrijdingscake gebakken door vrijwilligers.Voor veel ouderen was het een grote verrassing. Zomaar een echt mens voor de deur, en dan nog wel met een praatje, iets lekkers en een lieve kaart. Bij  sommigen kwamen de tranen van eenzaamheid naar boven. Het heeft al deze honderd mensen enorm goed gedaan.

Het corona-jaar

Deze samenwerking tussen Jongerenwerk Rijnstad en Ons Raadhuis kwam tot stand door de Arnhemse Uitdaging. Het was een prachtige en indringende manier voor iedereen om stil te staan bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in 2020, het corona-jaar.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden