Open dag in beeldentuin Kröller-Müller: Jardin d’émail

Foto: Kröller-Müller

Na ruim vier jaar breekt binnenkort de laatste en misschien wel spannendste fase aan van de restauratie van Jardin d’émail. Het betreft het aanbrengen van de zwarte belijning.

Op vrijdag 13 maart is er een open dag om belangstellenden de kans te bieden deze laatste fase live mee te maken.

Restauratie Jardin d’émail

Jardin d’émail (1974) van Jean Dubuffet is een echte publiekslieveling. Honderdduizenden mensen hebben het kunstwerk in de afgelopen decennia bezocht. Het werk heeft hierdoor, en door weersinvloeden, zwaar te lijden gehad. Na ruim veertig jaar is het toe aan een duurzame restauratie. Hierdoor kunnen de komende generaties er weer volop van genieten.

De laatste fase

De laatste fase van het project is het aanbrengen van de zwarte belijning. Dit gebeurt in samenwerking met de Fondation Dubuffet en de voormalige assistent van Jean Dubuffet, Richard Dhoedt. Hiervoor wordt een team ervaren decoratieschilders ingezet. Hun kennis en ervaring zal ervoor zorgen dat de intentie van de kunstenaar wordt gevolgd. Dat wil zeggen, dat het ‘schilderachtige’ karakter van de zwarte belijning wordt hersteld. Bij het aanbrengen van de zwarte belijning is het oorspronkelijke schaalmodel, beschilderd door Jean Dubuffet zelf, leidend.

Programma

Op drie momenten is er een korte lezing over de ontstaansgeschiedenis en de restauratie. Voor of na de lezing kan een kijkje worden genomen bij het kunstwerk. Daar werkt een gespecialiseerd team van vijf schilders aan de reconstructie van het zwarte lijnenpatroon.

Aanmelden verplicht

Aanmelden voor dit programma is verplicht. Stuur hiervoor uiterlijk 10 maart een mail naar [email protected] . Doe dit onder vermelding van ‘open dag Jardin d’email’ plus de aanvangstijd van de lezing: 11.00-11.30 uur, 13.00-13.30 uur of 14.00-14.30 uur.
Het aantal plaatsen is beperkt. Het programma is gratis met een geldig entreebewijs voor park en museum.

Belangrijke informatie

Helaas is Jardin d’émail niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Deelname aan de open dag wordt afgeraden voor mensen met overgevoeligheid voor chemische oplosmiddelen en voor zwangere vrouwen. Het maximum aantal personen bij het werk is vijftien per keer. De maximale tijd om mee te kijken is circa tien minuten. Wellicht is er een korte wachttijd.

Bij het kunstwerk worden timelaps opnames gemaakt. Bezoekers kunnen vastgelegd worden. Door aanmelding voor deze open dag gaan bezoekers hiermee akkoord. Informatie over de restauratie vindt u op de website van het Kröller-Müller museum.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden