Slachtoffers van berucht ‘blunderbombardement’  herdacht

Foto: Gelders Archief

Het stadshart van Nijmegen werd getroffen op 22 februari 1944 door het beruchte Amerikaanse ‘vergissingsbombardement’. Voorafgaand vielen bommen op Arnhem.

Bij elkaar kwamen er 57 mensen om die dag in de Gelderse hoofdstad.

Bescheiden monument

Op zaterdag 22 februari om 11.00 uur werden de slachtoffers uit Arnhem herdacht. Dat is 75 jaar nadat de blunderbombardement gebeurde. De herdenking vond plaats bij een bescheiden monument op de hoek van de Broekstraat en de Westervoortsedijk. Die staat tegenover Medisch Centrum Westerkade aan de rand van de Van Verschuerwijk. Een oude gedenksteen hangt daar. Daar staan de namen van de slachtoffers op die werkten bij de verdwenen gasfabriek op een monumentaal transformatorhuis.

Sein veilig

Luchtalarm was aan de orde van de dag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo ook in Arnhem in de vroege middag van 22 februari 1944. Na het luchtalarm weerklonk het c.
Kort daarna, om 13.21 uur, lieten twalf  Amerikaanse ‘Liberators’ hun bommen vallen op Arnhem. Rijnwijk, het industrieterrein, de gasfabriek en Malburgen West werden getroffen. Al met al  vielen er 57 doden rondom de Rijn. Donker zwarte rookwolken vulde de lucht. In de stad lagen 86 woningen in puin. In totaal werden 464 gezinnen in Arnhem door het bombardement getroffen.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden