Citizenship and World War Two: een Duits-Nederlandse conferentie

Foto: Arnhem Nieuws

Professionals (historici, docenten, erfgoedspecialisten) uit beide landen komen samen op vrijdag 20 maart in het Openlucht Museum. Ze leggen de relatie voor tussen burgerschapsvorming en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Dit is in het kader van de viering van ’75 jaar vrijheid’.

Voornaamste doel

In het Openluchtmuseum vindt de Duits-Nederlandse conferentie Citizenship and World War Two plaats. Deze is in het kader van de lustrumactiviteiten rondom ‘75 jaar vrijheid’. De dagvoorzitter is Eveline van Rijswijk. De voertaal is Engels.
Het voornaamste doel van deze bijeenkomst is dan ook om beleid, kennis en best practices te delen. Professionals uit beide landen zullen hun ideeën, projecten en materiaal voorstellen. Dat gaan ze doen met het doel om betekenisvolle relaties tussen burgerschapsvorming en de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te tonen.

Voor wie

Professionals uit beide landen stellen hun ideeën, projecten en materiaal voor. De doelgroepen zijn breed. Er zijn Nederlandse en Duitse docenten in PO, VO, MBO en hoger onderwijs, medewerkers van WO2-museaen -instellingen, educatieve beleidmakers in Nederland en Duitsland en studenten.

Belangrijke context

De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust biedt een belangrijke context voor bespreking van actuele kwesties met betrekking tot discriminatie, racisme, antisemitisme en andere vormen van uitsluiting.
Via het onderwijs en musea en herinneringscentra wordt, zowel in Nederland als in Duitsland, geprobeerd om jongeren alert en bewust te maken van overeenkomsten en verschillen tussen de oorlogsverhalen van toen en burgerschapsvorming van nu. Voor veel betrokkenen in educatie (scholen, beleidsmakers, curriculumontwikkelaars of museum- en instellingsmedewerkers) is dat niet eenvoudig.

Programma

–     09.30-11.00 uur: openingslezingen door de Britse historicus Keith Lowe en de Nederlandse rechtsfilosoof Tamar de Waal
–     11.30-15.30 uur: twee workshoprondes (onderbroken door een lunch): Anne Frankstichting, ProDemos, Haus der Wannsee Konferenz Berlijn, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het Dokumentations- und Kulturzentrum Deutscher Sinti und Roma Heidelberg, HAN University of Applied Sciences, 7xJung Berlijn, Stichting Musea en Herinneringscentra ’40-’45, International Holocaust Remembrance Alliance, Anne Frank Zentrum Berlin
–     15.30-16.30 uur: pitches door vijf directeuren van Nederlandse herinneringscentra/musea (Joods Cultureel Kwartier, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Vrijheidsmuseum Groesbeek, Onderduikmuseum Aalten)
–     16.30-17.00 uur: afsluiting door Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Toegang gratis, aanmelden verplicht

De conferentie is gratis, maar is verplicht. Tot 10 maart Je kun je aanmelden via deze link. Na registratie ontvangt u meer informatie over het programma en over praktische zaken.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden