Vijf Gelderse musea krijgen ruim €5,8 miljoen van BankGiro Loterij

Foto:

Het is groot feest voor vijf Gelderse musea. Op 5 februari ontving ieder een schenking van de BankGiro Loterij.

Dat maakte de cultuurloterij van Nederland vandaag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala.

Recordbedrag

De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van €84,3 miljoen naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt verdeeld onder 77 culturele organisaties in heel Nederland. Het bedrag bereikte dit jaar recordhoogte en was precies €5 miljoen hoger dan vorig jaar.

Eenmalige bijdrage

Het Lalique Museum in Doesburg ontvangt een eenmalige bijdrage van €500.000 voor de inrichting van de nieuwe museumlocatie. Het museum verhuist naar de Commanderij in het historische hart van Doesburg. Dan ontstaat het grootste Lalique museum ter wereld.

Extra bijdrage

Paleis Het Loo ontvangt een extra bijdrage van maar liefst €1,2 miljoen voor de tentoonstelling Het Geheim van Oranje in het volledig gerenoveerde museum. Het Nederlands Openluchtmuseum ontvangt naast de vaste bijdrage een cheque van €750.000 voor MakersLab, waar traditionele ambachten levend en volop in ontwikkeling blijven.

Vaste cultureel partners

De overige gelukkige vier Gelderse musea zijn vaste cultureel partner van de BankGiro Loterij en ontvangen jaarlijks een bijdrage. Paleis Het Loo (Apeldoorn) ontvangt naast de extra schenking van €1,2 miljoen een bedrag van €956.522. Het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem ontvangt naast de schenking voor het MakersLab een bijdrage van €910.279. Een totaalbedrag van ruim €1 miljoen gaat naar het Kröller-Müller Museum. En, last, but not least, kan Museum Arnhem rekenen op een bijdrage van €200.000.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden