Miriam Guensberg bij boekhandel Jansen en de Feijter

Foto: Miriam Guensberg

Op dinsdag 4 februari van 20.00 – 22.00 uur gaat boekhandelaar Walter Jansen in gesprek met Miriam Guensberg over haar nieuwe boek Held zonder vaderland. Hierin beschrijft zij het bewogen leven van haar vader.

De zachtaardige Poolse Jood Dolek Guensberg, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie zijn leven waagde, was een van onze bevrijders.

Ode aan haar vader

Waar haar vader zweeg over zijn vermoorde ouders en zijn Joodse achterland, zoekt Miriam Guensberg naar woorden. Ook probeert zij het onrecht dat haar familie en de Poolse bevrijders is aangedaan recht te doen door hun onbekende verhaal alsnog te vertellen. Het Poolse bevrijdingsleger, waar Dolek Guensberg als legerarts bij diende, heeft niet alleen Zuid-Nederland bevrijd, maar ook grote delen van Noord-Nederland. Tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoette hij zijn grote liefde. Hij bouwde met haar een bestaan op in Twente en werd één van Nederlands eerste anesthesisten. Held zonder vaderland beschrijft een pijnlijke geschiedenis die gepareerd werd door een veerkrachtige man. Het is een ode van een dochter aan haar vader.

Trauma’s én levenskracht

Miriam Guensberg, die meerdere romans over haar Pools-Joodse achtergrond schreef, duikt ditmaal als biografe in het bewogen leven van haar vader. Zijn trauma’s én zijn levenskracht hebben haar tot het zoeken van historische en filosofische achtergronden aangespoord. Ze zoekt in brieven en documenten en reist naar zijn geboortedorp Nowy Targ. Daar doet ze gruwelijke ontdekkingen over het lot van haar Joodse familie. Ook belicht ze de miskende rol van de Poolse bevrijders en de tragiek van hun aan Stalin geofferde vaderland.

Miriam Guensberg

Verbeelding verrijkt historische inlevingsvermogen

Omdat haar romans ook vaak geënt waren op historische situaties en vanuit filosofisch perspectief geschreven zijn, ging Guensberg bij haar lezingen ook al dieper in op biografische achtergronden. Van haar drie Poolse romans Poolse tranen (2014), Ooit (2015) en Vrachtbrief (2018)  ontvingen er twee een Wizo nominatie. Al in 2019 was Tjitske Mussche met haar in gesprek over haar boek Held zonder Vaderland (24 november in het TV programma VPRO Boeken op NPO1). Aan schoolklassen geeft Miriam Guensberg schrijflessen. Het is haar overtuiging dat de verbeelding het historische inlevingsvermogen van leerlingen verrijkt.

Filosofe en schrijfster

Miriam Guensberg (1950) is filosofe en schrijfster. Het zoeken naar hoopvolle momenten speelt in al haar boeken een rol. Schrijven is voor haar levensvragen hernemen, zoeken naar de kern, verdwalen, de waarheid willen veroveren zonder de grilligheid van het lot geweld aan te doen.
Het gesprek zal plaatsvinden op 4 februari van 20.00 tot 22.00 uur bij Boekhandel Jansen en de Feijter, Emmastraat  6, Velp. Het entree is € 7,50.

Voor het reserveren en/of meer informatie: Boekhandel Jansen en de Feijter, telefoon: 026-36 28 959;

E-mail: [email protected]eenpassievoorboeken.nl.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden