Lezing Hans Feijten over Postje Klarendal tijdens Slag om Arnhem

Foto: Gelders Archief

In de reeks voorjaarslezingen van Prodesse Conamur een voordracht over Postje Klarendal, medische post in oorlogstijd. Aan de hand van de dagboeken van drie vrijwilligers schreef auteur Hans Feijten het gelijknamige boek.

Het resultaat is een ontroerend en meeslepend ooggetuigenverslag van die laatste oorlogswinter.

Bommen missen kazerne

Op 17 september 1944 missen de geallieerde bommen de Coehoornkazerne in de Arnhemse wijk Klarendal, maar treffen wel verschillende woonhuizen. Leden van de gemeentelijke Hulppost Klarendal, gesitueerd in een schoolgebouw in die wijk, rukken onmiddellijk uit en halen slachtoffers uit de puinhopen om ze te kunnen bijstaan. Omdat er in de binnenstad vrijwel geen hulp aanwezig is, helpen de groepsleden ook daar mensen in nood op de gevaarlijkste plekken van de stad, zoals op de Rijnkade. De hulpverleners kwamen zelfs met hun brancard op de Rijnbrug tijdens de gevechten.

Lijken bergen

Een probleem ondervinden ze bij de berging van lijken die naar het schoolgebouwtje worden gebracht. De transportcolonne van het Rode Kruis komt ze niet ophalen vanwege het gevaar. Bij de evacuatie van de stad trekt de groep hulpverleners via Velp naar een voormalig Duits werkkamp voor joodse mannen. Daar kunnen ze de winter doorbrengen. Ze helpen mede kampbewoners en de boerenbevolking in de omgeving, die vaak verstoken zijn van medische en verloskundige hulp. Ook daar is de situatie regelmatig levensgevaarlijk. Drie van de groepsleden hebben van begin af aan een dagboek bijgehouden. Hun teksten zijn nu voor het eerst uitgegeven.

Ter informatie

Prodesse Conamur heeft als doel de beoefening van geschiedenis en oudheidkunde met betrekking tot Arnhem, en de kennis daarvan te verspreiden. Hans Feijten werd geboren in Arnhem en was tot zijn pensioen docent Nederlands aan het Stedelijk Gymnasium Leiden.

Waar en wanneer

  • De lezing vindt plaats in Molenplaats Sonsbeek aan Zijpendaalseweg 24A, telefoon 026- 4450606.
  • Op vrijdag 31 januari is de zaal open vanaf 19.30 uur. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur.
  • In de pauze is tegen betaling een drankje verkrijgbaar.
  • Toegang gratis voor leden. Belangstellenden zijn welkom en betalen € 3,00.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden