‘Lampje erop’ geeft podium aan mensen voor wie eten ‘een dingetje’ is

Foto: Vincent Teerling

Na een zeer succesvolle en uitverkochte eerste editie vindt op 12 januari 2020 de tweede editie plaats van ‘Lampje erop’. Dit is een unieke talkshow waarin de verhalen van vijf mensen centraal staan.

Ditmaal betreft het een special over eten.

Eten heeft een prominente plek

’Lampje erop’ is een initiatief van Wendelien Wouters, in het dagelijks leven presentator, dagvoorzitter op congressen en theatermaker. Met ‘Lampje erop’ wil zij podium bieden aan verhalen die doorgaans onbelicht blijven. Wendelien: “Ik koester al lang de wens om een theatrale talkshow te maken waarin verhalen van ‘gewone’ mensen een plek krijgen. Ik plaatste een oproep op social media met de vraag voor wie 2019 een onvergetelijk jaar was. In december maakte ik een avond over zeer uiteenlopende verhalen. In januari, vlak na de feestdagen waarin eten een prominente plek inneemt, focus ik me op verhalen van mensen waarvoor eten ‘een dingetje’ is.”

Troostgedichten

Wendelien selecteerde diverse verhalen. “Er is bijvoorbeeld het verhaal van Anne. Zij had jarenlang een eetprobleem waarvan alleen haar ouders wisten. De schaamte voor haar probleem was groter dan haar trots deze te overwinnen. Pas in 2019 kwam ze ermee ‘uit de kast’. Dichter Boudewijn is ook te gast. Hij ontvangt in zijn troosthuisje dagelijks mensen die verdriet hebben. Hij schrijft troostgedichten voor mensen die honger hebben naar echte aandacht. In 2019 mocht hij ook Anne troosten.’

Maagverkleining

Wendelien gaat op het podium ook het gesprek aan met Heleen die vertelt over het herstel van haar eetstoornis, een grillig proces dat haar veel leerde over zichzelf. Ook is er Miranda, die onderging drie jaar geleden een maagverkleining. Pas in 2019 besefte ze dat ze niet meer bij de ‘dikke’ mensen hoort. En tot slot is er Wendeliens eigen eetclub.  Die deelt haar verhalen over experimenteren in de keuken, ontmoet elkaar wekelijks en lacht om mislukte Nutella taarten.

Gasten spelen de hoofdrol

Wendelien werkt ik in het hele land in allerlei branches als theatermaker en dagvoorzitter. “Ik zet mijn creativiteit in om samen met mijn opdrachtgevers steeds weer een verrassend programma te maken. Bij ‘Lampje erop’ maak ik mijn eigen ultieme bijeenkomst met verhalen die raken. Ik interview, nodig de zaal uit om mee te praten en denk na over muziek, beeld en sfeer. Mijn gasten spelen de hoofdrol in een beleving die geregisseerd is én in het moment ontstaat. ‘Lampje erop en niks meer aan doen’, zeggen wij theatermakers dan.”

Voorstelling

‘Lampje erop’ vindt plaats op zondag 12 januari van 15.00-17.00 uur in Theater ’t Hof in Arnhem. Inloop is 14.30 uur. Kaarten á €7,50 zijn verkrijgbaar via Wendelien Wouters.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden