Arnhemse scholiere naar internationaal filmfestival

Foto: Chard van den Berg

Het gaat wellicht wat ver om te zeggen dat Arnhem een soort Hollywood is, waarin het bruist van de Steven Spielbergs en Woody Allens van vandaag. Toch loopt er ook in onze stad veel filmtalent rond. Beekdalleerlinge Ilse van der Kroft bijvoorbeeld.

Tekst: Chard van den Berg

Ilse van der Kroft regisseerde de videoclip die op het nationaal film festival voor scholieren de hoofdprijs wist te winnen. Wat was hoofdprijs? Een reis naar een Grieks filmfestival waar de crème de la crème van de Europese filmwereld bijeenkomt en naar de door haar geregisseerde videoclip zal kijken. Reden genoeg voor een interview dus.

Opdracht voor Kunst en Media

In april dit jaar kreeg Ilse van haar docent Kunst en Media te horen dat ze een videoclip moest maken. Het groepje waarmee ze de uiteindelijke video zou maken werd daarop snel gevormd en al snel realiseerden ze zich dat ze het serieus zouden gaan aanpakken. “Een heleboel mensen uit onze klas hadden zoiets van: het zal allemaal wel,” zegt Ilse van der Kroft. “Maar de opdracht leek ons echt leuk en toen zijn we gaan kijken naar onderwerpen die ons interessant leken; ietwat dramatische onderwerpen.”

Emoties uit het verleden

In de ietwat sombere video met de naam Xanny zie je een groepje tieners worstelen met hun dagelijkse problemen, op het gelijknamige Billie Eilish lied. De problemen variëren van het onderhouden van een rookverslaving tot het niet kunnen betalen van rekeningen. Echter is er een meisje dat buiten de groep valt. Dit omdat zij dergelijke problemen niet heeft. Ze valt zodoende buiten de boot. “Een groot gedeelte van wat je in de video ziet komt ook uit mijn leven en mijn verleden. In die zin is het een reflectie van wat ik heb meegemaakt,” zegt de Arnhemse scholiere. “Sommige dingen die ik terugzie in de video, vind ik wel confronterend eerlijk gezegd. Maar aan de andere kant is het ook een uitlaatklep geweest voor mij. Het is emotie die je er als het ware uitschudt.”

Het antwoord op de vraag of ze ooit gedacht had dat de clip zou winnen op het festival komt er zonder twijfel uit. “Nee”, zegt Ilse. “We hadden een kleine hoop dat we genomineerd zouden worden en aanwezig zouden mogen zijn op het filmfestival. Maar winnen had ik in mijn wildste dromen niet zien aankomen. Vooral omdat we dachten dat anderen veel betere video’s gemaakt hadden.”

Camera Zizanio

Maar dat alles is er dus wel van gekomen. De jury was vooral weg van de puurheid en de emotie die de video liet zien. De hoofdprijs is een reis naar het gerenommeerde Griekse filmfestival Camera Zizanio. Ilse zal daar samen met een medeleerling uit haar groepje naartoe gaan. Hun video maakt hier ook kans om de internationale prijs voor beste videoclip winnen. “Ik geloof niet dat we gaan winnen, hoewel we dat ook bij het filmfestival voor scholieren dachten. Toch is het wel al een hele mooie prijs op zichzelf. Alleen al het feit dat een boel redelijk belangrijke mensen uit de filmwereld onze videoclip gaan zien is al winst,” zegt ze. “Daarnaast hoop ik ook veel te leren van andere filmmakers. Maar ja, of we gaan winnen? We zullen het zien.”

Links op de foto Ilse, naast haar klasgenote Roos. Foto: Chard van den Berg.

 

 

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden