Historische lezing over Surinaamse plantages van Arnhemse families

Foto: Bert Koene

Op 29 november geeft Dr. Bert Koene een lezing uit zijn boek  De mensen van Vossenburg en Wayampibo: twee Surinaamse plantages in de slaventijd. Het genootschap Prodesse Conamur organiseert de voordracht.

De lezing vindt plaats in Molenplaats Sonsbeek en begint om 19.30.

Prodesse Conamur

Het genootschap Prodesse Conamur, opgericht op 15 oktober 1792, heeft als doel de beoefening van geschiedenis en oudheidkunde met betrekking tot Arnhem, en de kennis daarvan te verspreiden. In de reeks najaarslezingen spreekt Dr. Bert Koene over zijn boek De mensen van Vossenburg en Wayampibo: twee Surinaamse plantages in de slaventijd. Koene heeft al veel publicaties over Arnhemse en Gelderse geschiedenis op zijn naam staan. In deze lezing vertelt hij vooral hoe het de eigenaren verging en wat de Arnhemse burgerij van hun Surinaamse betrekkingen merkte.

Lotgevallen

In 1698 ging de Arnhemse regentenzoon Gerard de Vree per schip naar Suriname. Hij werd er eigenaar van twee plantages. Na zijn dood kwamen de plantages in handen van de regentenfamilie Brantsen, die ze tot het einde van de slaventijd (1863) in bezit hield.

De familie Brantsen bestierde haar Surinaamse bezit vanuit Nederland via gemachtigden in Paramaribo en handelsagenten in Amsterdam. De lotgevallen van de mensen die bij de plantages betrokken waren, van veldslaven tot eigenaren, zijn door Bert Koene gereconstrueerd in zijn boek. De Brantsens hadden bijvoorbeeld een zwarte dienstmeid en gebruikten de winsten van de plantages voor hun buitenplaats Zypendaal.

Toegang

De zaal in Molenplaats Sonsbeek is open vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur. In de pauze is tegen betaling een drankje verkrijgbaar. Toegang is gratis voor leden. Belangstellenden zijn welkom en betalen € 3,00 aan de deur.

Molenplaats Sonsbeek is te vinden aan de Zijpendaalseweg 24A, minder dan 5 minuten lopen van het centrum en het Centraal Station. De bus (lijn 9) stopt bijna voor de deur. Telefoon 026-4450660.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden