Vanaf 29 oktober collegereeks over taal in Rozet

Foto: Pixabay

Vijf wetenschappers belichten in vijf colleges over Taal in Rozet allerlei kanten van dit onderwerp, waar we allemaal elke dag mee te maken hebben.

Uit de reeks van vijf wordt het eerste college op dinsdag 29 oktober gegeven door de bekende taalkundige, schrijver en cabaretier Wim Daniëls. Het eerste college gaat over de geschiedenis en toekomst van het Nederlands (en hoe het zit het daarbij met de laaggeletterdheid).

Leerplicht in 1901

Wim Daniels: “Als het gaat om de ontwikkeling van de taal, kijk je ook altijd naar de scholing van mensen. De leerplicht in Nederland kwam er pas in 1901 en hield toen in dat je vanaf je zesde levensjaar verplicht zes jaar onderwijs moest volgen. Dat was niet veel. Mijn ouders hebben aan die leerplicht voldaan, maar moesten daarna meteen gaan werken. Ik kom zelf dan ook uit een laaggeletterd gezin, waarin ook geen boeken voorhanden waren. In welke zin leveren laaggeletterden toch ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een taal?”

Vijf keer over taal

Wim Daniëls verzorgt het introductiecollege op dinsdag 29 oktober van 19.30 – 21.30 uur in  Rozet. De kosten zijn € 15. Aanmelden kan via www.rozet.nl/collegereeks.

De andere vier colleges uit de reeks worden gegeven door Michael van Balken, Niels Schiller, Jos van Berkum en Marc van Oostendorp.

  • Dinsdag 5 november: dr. Michael van Balken (Rijnstate ziekenhuis) over het belang van heldere taal in de zorg
  • Dinsdag 12 november: prof. dr. Niels Schiller (LU) over taal en onze hersenen
  • Dinsdag 19 november: prof. dr. Jos van Berkum (UU) over taal en emotie
  • Dinsdag 26 november: prof. dr. Marc van Oostendorp (RU) over stads- en streektaal en dialecten

Aanmelden

Ga mee op een reis met de taal en bezoek vijf bijeenkomsten van Taal in Rozet. Elke bijeenkomst is los te boeken. Bij inschrijving voor de hele reeks krijg je een college-bezoek gratis.

Aanmelden voor de passe-partout via: www.rozet.nl/collegereeks

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden