Met GeenGeld?! maakt RTV Arnhem schulden bespreekbaar

Foto: RTV Arnhem

RTV Arnhem begint 25 oktober met een openhartig nieuw, typisch Arnhems programma: GeenGeld?! In deze uitzendingen snijdt de omroep een belangrijk maatschappelijk thema aan: schulden.

“Die veroordeling moet een keer klaar zijn.”

Langs belangrijke Arnhemse instanties

De Gelderse hoofdstad scoort al jaren hoog op alle armoedelijstjes. Het doel van GeenGeld?! is om schulden bespreekbaar te maken én te laten zien waar je terecht kunt als je er zelf niet meer uitkomt met je financiën.
Mabel Elzinga, de maker van het programma, gaat in de serie langs alle belangrijke Arnhemse instanties die steun bieden aan Arnhemmers met geldproblemen. Denk aan Rijnstad, de Gemeente, de Voedselbank. Er zijn in Arnhem ook meerdere particuliere initiatieven die de Arnhemse bewoners hulp bieden. Ook daar klopt Mabel aan.

In gesprek met bewoners

Maar het blijft niet bij instanties alleen. Mabel gaat in elke aflevering in gesprek met inwoners die zelf in de schulden zitten of zaten. Zo spreekt ze Marc Mulder, die nu schuldhulpverlener bij Vroeg Eropaf is. Hij kampte jarenlang met een torenhoge schuld en het duurde erg lang voordat hij van zijn schulden af was. Nu heeft hij zijn leven weer op orde, maar het is nog lang niet zoals het geweest is. “Ik heb bijvoorbeeld nog maar twee eetkamerstoelen; simpelweg omdat ik het geld nog niet heb om er meer te kopen.”

Mabel spreekt in de eerste aflevering ook met een Arnhemmer die net te horen heeft gekregen dat hij de schuldhulpverlening in mag. “Zoek zo snel mogelijk hulp,” laat hij duidelijk weten. “Het ‘gaten vullen met gaten’ levert namelijk een hoop stress op,” vertelt hij. “Het legt je lam.”

Kruip niet in je schulp

En zijn die schulden allemaal je eigen schuld? Daar weet de Arnhemmer in kwestie wel een antwoord op. “Het zijn je eigen schulden, maar die veroordeling moet een keer klaar zijn,” zegt hij. “Want mensen kruipen dan meer in hun schulp. En uiteindelijk is dat funest.”

Openhartige serie

GeenGeld?! is een openhartige serie voor alle Arnhemmers. Het geeft je namelijk niet alleen inzicht in de verschillende instanties die Arnhem kent, maar geeft je ook superhandige bespaartips. RTV Arnhem zendt vanaf 25 oktober acht weken lang wekelijks een nieuwe aflevering uit. Ook streamt de
omroep de afleveringen op Facebook.
Het project is mede-gefinancierd door de Dullertsstichting, die zich al sinds de negentiende eeuw inzet om bestrijding van armoede in Arnhem tegen te gaan. Ook de Arnhemse Stichting Het Burger en Nieuwe Weeshuis heeft haar bijdrage geleverd. De eerste aflevering is op 25 oktober vanaf 18.00 te zien op RTV Arnhem. Een trailer van het programma is te bekijken op trailer GeenGeld?! 

Wekelijks een uur Arnhem

RTV Arnhem biedt vanaf vrijdag 18.00 uur weer wekelijks een vol uur Arnhemse programma’s. Naast GeenGeld?! kunnen kijkers vanaf die dag weer genieten van een nieuw seizoen Gademann Grasduint in Boeken en Waar gaat u naar toe? De programma’s worden na vrijdag elk uur herhaald.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden