Morgen 75ste herdenking op Airborne begraafplaats Oosterbeek

Foto: Renkum Nieuws

Op zondag 22 september zal in Oosterbeek voor de 75ste keer op de Airborne begraafplaats de jaarlijkse herdenkingsdienst plaats vinden. Voor velen het hoogtepunt van de jaarlijkse Airborne herdenkingen.

De herdenkingsdienst zal naar verwachting door duizenden belangstellenden worden bijgewoond.

Veteranen dragen stokje over

Onder de aanwezigen zijn de nabestaanden van degenen die op de erebegraafplaats begraven liggen. Er worden 22 Britse en Poolse Arnhem veteranen verwacht, samen met hun familie. Er zijn steeds minder veteranen voor wie het mogelijk is de pelgrimstocht naar de vier Airborne gemeentes te maken. Het herdenken van hun gevallen kameraden in Oosterbeek valt hen steeds zwaarder door hun leeftijd en gezondheid. Velen van hen zijn de negentig al ruim gepasseerd. Daarom zullen de laatste veteranen hun taken tijdens de herdenkingsdienst officieel overdragen aan de huidige soldaten van het Britse Parachute Regiment. De Bijbellezing en de eerste kranslegging door de Leader of the Pelgrimage worden begeleidt door een officier van het huidige Parachute Regiment. Daarmee geven de veteranen hun opdracht door aan het huidige Parachute Regiment.

Laatste krans

De laatste krans, zal echter zoals inmiddels traditie is, gelegd blijven worden door een veteraan met twee schoolkinderen. Dit is niet door te geven of over te nemen, aldus een woordvoerder van de veteranen.

Omroep Gelderland zendt vanaf 10.45 uur de herdenkingsdienst live uit. In het buitenland is de dienst wereldwijd live te volgen via de Britse dienst Army Media & Communications (www.facebook.com/britisharmy).

1200 Zitplaatsen

Ondanks de grote belangstelling en de te verwachten enorme drukte is de plechtigheid vrij toegankelijk. Er zijn ruim 1200 zitplaatsen op de begraafplaats. Een deel van deze zitplaatsen is voor de nabestaanden, veteranen en hun families. De rest van de zitplaatsen is bestemd voor de mensen die niet langdurig kunnen staan.

Bloemlegging

Overige belangstellenden wordt verzocht aan de zijkant van de begraafplaats te blijven staan. Het is niet toegestaan tussen de graven te staan. Deze ruimte wordt vrijgehouden voor de 1000 schookinderen die tijdens de plechtigheid bloemen op de graven zullen leggen. Voor rolstoelgebruikers is ruimte gereserveerd met één begeleider. Iedereen die de herdenkingsdienst wil bezoeken wordt verzocht om tijdig aanwezig te zijn. Om 11.00 uur gaat de plechtigheid beginnen. Deze eindigt rond 12.30 uur.

Verkeersmaatregelen en parkeren

De organisatie doet er alles aan om de verkeersdrukte in goede banen te leiden. Er zullen verkeersregelaars en politie aanwezig zijn op de belangrijke kruispunten rondom het NS station van Oosterbeek. Zo ook op  de wegen naar en vanaf het parkeerterrein Mill Hill aan de Dreijenseweg. Deze weg blijft in beide richtingen, Stationsweg en de Amsterdamseweg (N224) open voor het verkeer. Bezoekers wordt geadviseerd het parkeerterrein via de route Amsterdamseweg (N224), Dreijenseweg te benaderen. De overige weggebruikers wordt geadviseerd deze wegen en kruispunten te mijden. De Nico Bovenweg en de Parellelweg zijn tijdens de herdenkingsdienst gedeeltelijk tijdelijk afgesloten.

Verplichte fietsenstalling

Voor de bezoekers die per fiets komen wordt er aan de Van Limburg Stirumweg een verplichte fietsenstalling geplaatst. Bij het parkeerterrein Mill Hill/ NS station staan twee pendelbusjes klaar. Mensen die personen die slecht ter been zijn kunnen daarmee naar de begraafplaats komen.

De organisatie wijst de bezoekers die van plan zijn de herdenkingsdienst bij te wonen erop dat het aantal verwachte bezoekers voor deze herdenkingsdienst zo groot is dat uit veiligheid de begraafplaats mogelijk afgesloten kan worden. Daardoor zal het bijwonen van de herdenkingsdienst op de begraafplaats zelf niet meer mogelijk zijn. Graag verwijzen zij u naar de live uitzending van Omroep Gelderland en de Britse Army Media & Communications dienst.

Dit bericht verscheen eerder op Renkum Nieuws.nl

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden