Herdenkingsmonument luchtlandingen Ginkelse hei onthuld

Foto: Gelderland Herdenkt

Op de Ginkelse Heide onthulde de Britse veteraan John Jeffries vandaag, 18 september, het Landmark Vensters op het Verleden, ter herinnering aan de luchtlandingen van 18 september 1944.

Daarmee hebben alle gemeenten in de Airborne regio een eigen plek om operatie Market Garden te herdenken.

Vrijheid vergt onderhoud

Provincie Gelderland heeft bijgedragen aan het monument. Peter Drenth, verantwoordelijk voor het herdenkingsprogramma Gelderland herdenkt: “Iedere Airborne gemeente heeft nu een plek om te herdenken wat hier 75 jaar geleden is gebeurd. En dat is belangrijk. Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Dat het in de geschiedenisboeken staat is niet voldoende voor de toekomst. Vrijheid moet je onderhouden. En een plek om te herdenken is daarbij heel belangrijk.”

Oorlogsveteraan

De Britse oorlogsveteraan John Jeffries, 97 jaar oud,  maakte operatie market garden 75 jaar geleden van dichtbij mee. Hij was een van de Britse paratroopers die uit een van de overvliegende Dakota’s naar beneden sprong. Hij raakte tijdens de parachutesprong boven de Ginkelse Heide gewond. De Duitsers namen hem gevangen. Drenth vindt het heel bijzonder dat juist Jeffries nu het monument mocht onthullen: “Ik heb diep respect voor John Jeffries, en zijn moedige optreden in september 1944.”

Stalen vensters

Het kunstwerk is ontworpen door kunstenares Karin Colen. Het bestaat uit vijf stalen vensters van zes meter hoog met neerdalende parachutisten. De Engelse parachutist op het middenpaneel is levensgroot. Bij het kunstwerk wordt het verhaal van Market Garden verteld, het offensief waarbij in september 1944 de geallieerden probeerden de Duitsers te verslaan.

Gelderland Herdenkt

In Gelderland is de komende negen maanden een uitgebreid programma om 75 jaar vrijheid en te vieren en te herdenken. De onthulling van het monument is daar een onderdeel van. De plannen zijn gemaakt door vijf Gelderse regio’s, samen met de provincie Gelderland.  De regio’s vertellen samen het verhaal van 75 jaar vrijheid in Gelderland, aan de hand van 5 verhalen: Operatie Market Garden, de frontlinieperiode, het Rijnlandoffensief, de Jodenvervolging en de bevrijding. September staat grotendeels in het teken van Operatie Market Garden. Meer informatie: www.gelderlandherdenkt.nl.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden