Vakantie 2020: mondkapje op, mondkapje af

20 jul 2020, 11:50 gezondheid
schermafbeelding 2020 07 16 om 073630 915x518
CCO
Het is niet gemakkelijk om nu op vakantie te gaan. Vanwege de coronaregels is het lastig om ongestoord vakantie te vieren. Een tip: houd altijd een mondkapje bij de hand.
Het is en blijft onwennig om een mondmasker op te hebben. Het is vooral de vraag wanneer wel en wanneer niet. Daarbij komt dat in het ene land er strenger op wordt gelet dan in het andere. De beste leidraad is wellicht: buiten kan het mondkapje af en binnen mondkapje op. Kijk goed om je heen en ‘Do what locals do’.
Het veiligste is om met de auto te reizen. Dan is het in aanraking komen met vreemden het kleinst. In benzinestations is het wel even wennen om het mondkapje op te zetten, maar er zijn over het algemeen voldoende maatregelen met spatschermen en dergelijke. Daarbij houd een meter tot anderhalve meter afstand van anderen. Blijf als gezin zoveel mogelijk bij elkaar en ga niet teveel om met vreemden. Dat is het meest veilige en het gemakkelijkste.

Frankrijk

Iedereen boven de 11 jaar wordt in Frankrijk aangeraden altijd een mondkapje dragen. Het is verplicht in openbaar vervoer en vliegverkeer. Ook geldt het advies om geen handen te schudden. In openbare gelegenheden hebben de meeste mensen een mondkapje op. Wie uit eten gaat moet tijdens beweging door een restaurant het mondkapje opzetten. Aanbevolen afstand voor fietsen en hardlopen is tien meter, voor snel wandelen vijf meter en voor andere sportactiviteiten vier vierkante meter per deelnemer.In regio Parijs is openbaar vervoer tijdens de spits alleen toegankelijk voor werkenden in bezit van werkgeversverklaring.
Vanaf 1 augustus wordt het dragen van een masker verplicht in alle openbare afgesloten gebouwen. Dit geldt voor alle overheidsgebouwen, ziekenhuizen, postkantoren , stadhuis etc. maar ook supermarkten, winkels en eigenlijk alle gebouwen waar publiek betaald of gratis naar binnen kan. Wie zich niet aan de regels houdt kan een boete krijgen van 135 tot 3750 euro.

België

In België geldt dat mondkapjes voor iedereen boven de 12 jaar verplicht is in winkels, winkelcentra en andere openbare gebouwen, maar ook in het openbaar vervoer, luchthavens en overal waar afstand houden onmogelijk is. Handen geven mag niet. Als je met je gezin bij elkaar blijft zijn er geen problemen. Met vreemden erbij mag je met maximaal vijftien personen samenzijn.

Duitsland

In Duitsland mag je in de openbare ruimte samenkomen met een ander gezin of met maximaal 10 personen. Met deze mensen mag je ook samen in een auto reizen. Echter, alle deelstaten hebben hun eigen regels. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer en winkels. Ook bij binnenkomst en verplaatsingen in restaurants. Fysiek contact zo veel mogelijk beperken.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet het mondmasker op in het openbaar vervoer, maar ook in de kabelbaan voor wie de bergen in gaat. Op openbare plaatsen moeten mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren altijd en overal minstens één meter afstand houden. Sinds het begin van de crisis nam de Oostenrijkse overheid zeer strikte maatregelen. Bij een nieuwe uitbraak kunnen die ieder moment opnieuw ingevoerd worden, zo wordt gewaarschuwd.

Zwitserland

Zwitserland heet ook toeristen van harte welkom. Het is een van de weinige Europese landen waar nergens een mondmasker verplicht is. Wel is een fysieke afstand van minimaal twee meter overal vereist.

Italië

In Italië wordt een mondkapje overal aangeraden en is verplicht in enkele regio’s (provincie Lombardije), in openbaar vervoer en gesloten ruimtes. Dit geldt voor iedereen ouder dan zes jaar of er moet een goede reden zijn om geen mondkapje kan dragen. De afstandsregel is een meter en bij sporten twee meter. Bij overtredingen kan een boete volgen van 400 tot 5000 euro, bij herhaling 800 tot 8000 euro.

Spanje

De Spaanse overheden kunnen beperkingen opleggen, maar de stranden en toeristische gebieden zijn open. Maar flaneren over de Ramblas in Barcelona zou probleemloos moeten kunnen. Ook naar een restaurant of café gaan is mogelijk, al is de capaciteit overal gehalveerd. Buffetten zijn verboden: ontbijt, lunch en diner worden aan tafel geserveerd. Mondmaskers zijn vanaf zes jaar verplicht in het openbaar vervoer en op alle openbare plaatsen waar geen 1,5 meter afstand kan worden bewaard, zowel binnen als buiten.

Portugal

Let op: Gezien de besmettingen van corona op verschillende manieren door Portugal verspreiden zijn er verscherpte maatregelen. Toeristen zijn welkom, maar ook is gebleken dat niet iedereen het eens is met de maatregelen. Daarom kan toegang tot de Portugese stranden worden verboden als de regels niet worden nageleefd. In winkels, in het openbaar vervoer en op plekken met veel mensen zijn mondmaskers verplicht. Er geldt een social distancing van twee meter. Tickets voor musea worden enkel online verkocht. Voor wie naar de Azoren en Madeira wil moet een negatieve coronatest (niet ouder dan 76 uur) laten zien, of eerst in quarantaine gaan.

Griekenland

toeristen zijn welkom in Griekenland, maar moeten 48 uur voor aankomst een online formulier invullen. Ook worden toeristen aan willekeurige tests onderworpen. Wie positief test volgt een quarataine van 14 dagen. Mondmaskers zijn verplicht in het openbaar vervoer en in persoonsgebonden diensten. Mondmaskers worden ook aanbevolen in gesloten ruimtes en plekken waar de fysieke afstand niet in acht kan worden genomen. Het respecteren van de fysieke afstandsmaatregelen is nog steeds van kracht.

Denemarken

Voorwaarde voor toerisme in Denemarken is dat men minimaal 6 nachten in Denemarken verblijft (mag ook op verschillende locaties zijn). Er kan gevraagd worden om uw boekingspapieren. Doorreizen naar een ander land is toegestaan maar dan moeten wel de boekingspapieren voor het andere land worden getoond. Deze regels gelden alleen voor het vaste land van Denemarken. Groenland en de Faeröer houden hun eigen regels aan. Beide hebben overigens nog kleurcode “oranje” als reisadvies.

Noorwegen

Sinds 15 juli zijn de Noorse grenzen open gesteld voor reizigers uit het op voorwaarde dat ze in een land of regio wonen waar het besmettingsniveau acceptabel is. Mogelijk zijn er mogelijk grenscontroles. Sinds 15 juli hoeven reizigers uit groene landen (waaronder Nederland) niet meer in quarantaine. Altijd een meter afstand houden. Boetes voor het niet naleven van de richtlijnen bedragen 1000 tot 4000 euro.

Zweden

In Zweden zijn mondmaskers alleen verplicht op de vliegvelden. Vermijd echter wel openbaar vervoer. Houd afstand van elkaar.
Bron: Nieuws.nl