Vanaf maandag 16 december krijgen patiënten die voor een CT-scan met contrastvloeistof in Rijnstate zijn geweest een plaszak mee.
Rijnstate is het eerste ziekenhuis in de regio dat de plaszak verstrekt.
Contrastvloeistoffen
Contrastvloeistoffen zijn schadelijk voor het watersysteem. Ze passeren namelijk vrijwel ongehinderd de afvalwaterzuivering. Doordat ze ook nog eens slecht afbreken, bestaat de kans op ophopen in het milieu. Met de plaszak zorgt Rijnstate ervoor dat de urine opgevangen wordt, en het water niet bevuild raakt.
Kort na een onderzoek bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde scheidt het lichaam de contrastvloeistof zo snel mogelijk uit, via urine. Door in de plaszak te plassen, voorkomen de artsen dat de jodiumhoudende vloeistof die in het contrastmiddel zit, in het milieu terecht komt.
Hoe werkt het?
Na het onderzoek op onze afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde geven we een patiënt vier plaszakken mee naar huis. Voor elke keer plassen gebruikt de patiënt een nieuwe zak. De urine wordt meteen opgenomen door de korrels in de zak, waardoor er niets uit kan lekken. Daarna gooit de patiënt de zak bij het restafval. Na vier keer plassen is de contrastvloeistof vrijwel helemaal uit het lichaam verdwenen.
De grootste groep patiënten die een CT-scan krijgen met gebruik van contrastvloeistof zijn patiënten die in Rijnstate op een van de poliklinieken komen. Rijnstate biedt hen nu op elke locatie –Arnhem, Elst en Zevenaar – een plaszak aan. Patiënten kiezen zelf of ze daarvan gebruik willen maken.
Volgend jaar bekijkt Rijnstate of ze de plaszak ook kan inzetten bij patiënten die opgenomen zijn op een van de afdelingen.
Voor meer informatie kun je kijken op de website: www.rijnstate.nl/nieuws.