Nu we dit jaar door
corona minder familie aan de kersttafel mogen ontvangen, kan het leuk en gezellig zijn onze geliefde viervoeters te laten aanschuiven. En ze bovendien te verwennen met lekkers van het kerstdiner.
“Niet doen,” waarschuwt Annemieke Wielinga dierenarts bij een AniCura Medisch Centrum voor Dieren. AniCura is een internationale keten van dierenklinieken, waarvan er ruim tachtig in ons land zijn.
Grote hoeveelheden vet en zout
“Wat mensen
eten, kan gevaarlijk zijn voor dieren. Vaak bevatten onze kerstgerechten grote hoeveelheden vet en zout. Voor honden en katten leidt dat meestal tot braken en diarree. Daarnaast moeten we uitkijken voor botten, denk aan spareribs of kippenpoten. De botsplinters kunnen intern de organen beschadigen en grotere botten kunnen vast komen te zitten. Verder zijn chocolade, druiven en rozijnen, zoals in kerstbrood, giftig voor honden. Zelfs in kleine hoeveelheden kunnen ze interne orgaanschade veroorzaken,” zegt Annemieke Wielinga.
Meer maag- en darmproblemen
Tijdens de kerstperiode zien de dierenartspraktijken een verdubbeling van het aantal patiënten met maag- en darmproblemen, in vergelijking tot andere periodes van het jaar. ”Vroeger was het gebruikelijk om de hond en de kat restjes van het diner te geven. Gelukkig doen niet zo veel mensen dat meer. Rond de
feestdagen is de verleiding groot om de hond of kat iets speciaals te geven. Maar het is dus beter om dat niet te doen. Wil je je huisdier toch verwennen, geef dan iets dat speciaal voor dieren is gemaakt of loop een extra rondje met je hond. Als je bij je hond of kat toch symptomen van vergiftiging ziet, zoals braken, diarree of afwijkend gedrag, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Ook als je twijfelt is het altijd verstandig om dat te doen,” aldus Annemieke Wielinga.
Overgewicht huisdieren neemt toe
Nog een andere goede reden om de hond of kat geen lekkers van het kerstdiner te geven, is het risico op overgewicht. “Bij het geven van restjes aan het huisdier krijgen ze al snel te veel calorieën, zout en vet binnen. Tegenwoordig heeft zo’n vijfentdertig procent van alle honden in Nederland overgewicht, en iets meer dan een op de vier katten. Een betere traktatie is de hond mee te nemen voor een extra wandeling. Goed en gezond voor zowel het baasje als het huisdier. Meer beweging tegen de kerstkilo’s kan natuurlijk nooit kwaad,” zegt Annemieke Wielinga.
Pas op met kerstplanten en -versiering
Annemieke Wielinga vervolgt: “Tot slot: pas ook op met kerstplanten en kerstversiering. Dennennaalden van de kerstboom zijn giftig, maar ook van het water waarin de kerstboom staat kan een dier ziek worden. Ook hyacinten, amaryllissen, kerststerren en kerstrozen zijn giftig voor zowel katten als honden. Zorg dat deze planten dus niet bereikbaar zijn voor uw
huisdieren.
Ook kerstslingers vormen mogelijk een gevaar, als een kat een kerstslinger inslikt, kan dat tot grote problemen leiden. De kerstballen in de kerstboom kunnen kapot vallen en verwondingen aan de pootjes opleveren of de versiering kan in de maag belanden.”
Logisch dat ook dit maag- en darmproblemen kan veroorzaken bij je huisdier, opletten dus.
Gevaarlijk eten voor honden en katten
- Eten met ui, knoflook en zout
- Vet eten
- Stukjes met botten/graten van vlees en vis
- Brood, gebak en (rijzend) deeg
- Kauwgom en andere producten die kunstmatige zoetstoffen bevatten
Verboden lekkernijen
- Chocolade
- Rozijnen
- Druiven
- Noten