QR-code vervangt Rijnstatekaart bij bezoek polikliniek

12 jun , 16:23 gezondheid
entree rijnstate 2 1280x800 1
Heb je vanaf 13 juni een afspraak bij de polikliniek? Dan is voor die afspraak een QR-code nodig.
De Rijnstatekaart kun je niet langer gebruiken. Lees verder wat je moet doen.

Veel van Elst geleerd

“In Rijnstate Elst gebruiken we sinds juni 2023 de QR-code. De locaties Arnhem, Zevenaar en Arnhem-Zuid volgen nu,” vertelt Rick Coenen, projectleider bij Rijnstate. Hij is verantwoordelijk voor het begeleiden van de overgang van de Rijnstatekaart naar de QR-code. Patiënten die moeite hebben met deze verandering worden graag geholpen door receptiemedewerkers. Ook staan overal vrijwilligers om met raad en daad te helpen. ”Het afgelopen jaar hebben we veel geleerd van Elst. Met de feedback van patiënten, de cliëntenraad en medewerkers hebben we de informatie voor de patiënt duidelijker en beter gemaakt,” weet Coenen.

Wat is een QR-code?

Een QR-code is een soort barcode die je kunt scannen vanaf je telefoon of vanaf papier. De QR-code bevat afspraakgegevens van de patiënt en wordt gebruikt voor de aanmelding bij de polikliniek.
Rick Coenen: “Om de nieuwe aanmeldprocedure uit te leggen, hebben we een animatie gemaakt waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe een patiënt zich moet aanmelden voor een afspraak.” Voor een operatie of andere opname heeft de patiënt overigens geen QR-code nodig. Zij melden zich bij de receptie.”
Aanmelden voor een afspraak gaat in twee stappen: QR-code krijgen en QR-code scannen. Je kun je QR-code krijgen op twee manieren.

QR-code krijgen op twee manieren

  • a) Je kunt online een QR-code krijgen door in te loggen met een DigiD bij ‘Mijn Rijnstate’. Dit kan 24 uur van tevoren, tot aan de afspraak. Patiënten controleren eerst hun gegevens, zoals het adres en de huisarts.
    Rick Coenen: “Door deze controle voorkomen we dat we niet op de hoogte zijn van wijzigingen in persoonsgegevens.”
    En als een patiënt klaar is? Dan ontvangt hij/zij een persoonlijke QR-code per e-mail die alleen op de dag van afspraak geldig is.
  • b) Bij de aanmeldzuil, voor wie er niet online uitkomt. Dit kan bij de ingang van het ziekenhuis. Hiervoor moet een patiënt wel een geldig identiteitsbewijs meenemen.
    Rick Coenen: “De aanmeldzuil print een bonnetje met daarop een QR-code. En heeft een patiënt wel zijn QR-code, maar weet hij zijn route naar de polikliniek niet? Dan kan hij dat niet alleen in ‘Mijn Rijnstate’ zien, hij kan de route ook bij de aanmeldzuil controleren. Rick: “De aanmeldzuilen zijn nu ook makkelijker te gebruiken voor patiënten dankzij de nieuwe stickers met symbolen”.

Naar de polikliniek

Met de QR-code op zak vervolgen patiënten hun route naar de polikliniek. Op de route komen patiënten opnieuw een aanmeldzuil tegen en daar scannen zij de QR-code. Rick Coenen geeft aan dat de arts daardoor weet dat de patiënt er is: “Op het scherm zien patiënten naar welke wachtruimte ze kunnen gaan waar ze vervolgens opgehaald worden voor hun afspraak.”

Hulp nodig?

Heeft een patiënt hulp nodig? Dan staan receptiemedewerkers en vrijwilligers altijd voor hen klaar.
Rick Coenen: “De inzet van onze receptiemedewerkers en vrijwilligers is onmisbaar. Bij de ingang van het ziekenhuis lopen veel vrijwilligers rond die patiënten graag helpen bij de aanmeldzuilen. De patiënt staat dankzij hen nooit alleen.”